Rodham

Bok av Curtis Sittenfeld
Hillary Rodham är 1971 en ung och lovande kvinna: hennes examenstal på Wellesley College har uppmärksammats av tidskriften Life, hon studerar juridik vid Yale Law School och hon är aktiv inom student- och kvinnorörelsen. Då träffar hon Bill Clinton. Bill är en stilig och karismatisk studentkamrat från sydstaterna, redan med siktet inställt på en politisk karriär. I varandra hittar de en djup samhörighet som ingen av dem tidigare upplevt, varken intellektuellt, känslomässigt eller fysiskt. I verkligheten följde Hillary med Bill hem till Arkansas och han friade flera gånger. Trots att han fick nobben mer än en gång svarade hon som alla vet till slut ja och blev Hillary Clinton. I Curtis Sittenfelds härligt fantasifulla roman går Hillary i stället en annan väg. Tvivlen kring det eventuella äktenskapet får henne att trots allt välja den svåra brytningen och lämna Arkansas. Under fyra årtionden stakar hon ut en egen bana, såväl offentligt som privat, en bana som återkommande korsas av Bill Clinton och som väcker frågor om de avvägningar vi alla måste göra när vi skapar oss ett liv. Curtis Sittenfeld väver mästerligt ihop fängslande fiktion med verkliga historiska händelser och skapar en skärpt och träffsäker berättelse för vår tid. Rodham är en unik och oförglömlig roman som utforskar den ensamhet, moraliska kluvenhet och järnhårda beslutsamhet som kännetecknar strävandena efter politisk makt, men också av den glöd och de smärtsamma kompromisser som krävs av en kvinna med ambitioner i en värld som fortfarande till största delen styrs av män.
Jag älskade Presidentens hustru som är fiktion om Laura Bush så jag hade höga förväntningar på Rodham. De infriades även om Presidentens hustru är snäppet bättre. Antagligen är det lättare att skriva en roman om en så pass anonym person som Laura Bush än om världskända Hillary Rodham Clinton. Rodham handlar om vad som kunde ha hänt om Hillary inte hade gift sig med Bill. De träffas när båda två pluggar juridik och blir ett par, precis som i verkligheten. Hillary flyttar med Bill till Arkansas men sedan går de skilda vägar pga av hans oförmåga att vara trogen. Hillary satsar på karriären och på att bli senator och sedan president. Hon förblir ogift och utan barn. Ibland träffar hon på Bill som gift sig och bildat familj och som till viss del satsar på en annan karriär än i verkligheten. Något som är roligt med boken är att där samsas verkliga personer med påhittade. Hillarys föräldrar och bröder, Bills mamma och många kända politiker finns med. Politikerna får i vissa fall även andra uppdrag än i verkligheten. Andra personer är uppdiktade som Bills fru och barn. Det är spännande att läsa om valkampanjer, om den politiska vardagen och om alla människor som lägger ner så mycket arbete på den kandidat de arbetar för. Boken beskriver en värld som är något lite bättre än dagens verklighet. Trots det handlar den såklart om att det inte råder full jämställdhet mellan kvinnor och män.
Det är inte okomplicerat att skriva fiktion utifrån verkliga personers levnadsöden. Curtis Sittenfeld har gjort det en gång förut i Presidentens hustru, en roman om Laura Bush och livet vid sidan av världens mäktigaste man. I Rodham är det Hillary Clinton som står i fokus – med den betydande skillnaden att i romanens värld tackar hon aldrig ja till Bills frieri. Istället går de skilda vägar och Hillary Rodhams politiska karriär slår in på en annorlunda, om än fortfarande krokig, bana.

Allt börjar som sagt med ett scenario snarlikt det verkliga. Hillary faller för Bill Clinton under studietiden men hörsammar varningklockorna. Hon kommer aldrig att vara den enda kvinnan i hans liv. Därav uppbrottet. Det är dock ingalunda tal om något lätt val och Hillary kommer aldrig riktigt att släppa taget. Hon förblir ogift och barnlös, ofta ansatt just av dessa skäl av de traditionalister och reaktionärer som är obenägna att vilja se en kvinnlig senator eller president.

Hillary Rodham kan heller aldrig undkomma det faktum att hon är kvinna. Hon synas i sömmarna och tvingas vara konsekvent och korrekt på ett sätt männen aldrig behöver bekymra sig om. Skildringen av den kampen tillhör bokens stora behållningar, för Sittenfelds alternativa verklighet är ingen feministisk hjältesaga på det viset, utan snarare en gestaltning som talar till en bred läsarkrets som kan relatera till problematiken, även om den är relaterad till andra omständigheter. På sätt och vis är det också ett bättre USA Sittenfeld målar upp; om inte idealiskt så i alla fall mänskligare. Att skriva så utlämnande om en samtida kvinnlig pionjär är dock svårmanövrerat och jag häpnar stundtals över frispråkigheten, men det litterära värdet i denna roman går ändå inte att värja sig för. När sista sidan är utläst står det klart att Kamala Harris utses till demokraternas vicepresidentkandidat i höstens val och romanen får ytterligare en ny innebörd och väcker ett hopp om framtiden. Kanske är inte den värld Curtis Sittenfeld målar upp alltför avlägsen.
Rodham handlar om Hillary Rodham Clinton och vad som eventuellt hade kunnat hända i hennes liv om hon inte gifte sig med Bill Clinton. Den första delen av boken tyckte jag var extremt tråkig, då den endast handlade om Bill Clinton och Hillarys förhållande och inte om Hillarys prestationer under den tiden. Detta blev också väldigt märkligt i förhållande till den andra delen där Hillary och Bill inte är tillsammans, men stöter på varandra då och då. Den andra delen handlar i princip uteslutande om Hillary och hennes prestationer (som i denna delen är fiktiva), och var enligt mig betydligt mer intressant. I sin helhet kändes boken något långdragen och seg, men den var ändå intressant. Den innehöll väldigt mycket kritik mot patriarkatet vilket jag gillade skarpt. Sittenfeld skriver också väldigt bra och målande, men jag hade högre förväntningar på boken som den tyvärr inte infriade.
När jag beställde boken hade jag skyhöga förväntningar men dessa tonades ner för varje recension jag läste, det verkar som om boken absolut är bra men kanske inte mer än så. Det tror jag räddade min läsupplevelse för boken ÄR bra, men det är heller inte den bästa jag läst. Boken är skriven ur Hillarys perspektiv, som en självbiografi vilket jag gillade. Hade boken kunnat vara lite kortare? Absolut. Men är glad att ha läst den, en annorlunda bok som jag rekommenderar!
Riktigt, riktigt bra bok som egentligen är en enda lång hyllning till Hillary i synnerhet och kvinnliga politiker i allmänhet. Männen (bl.a Bill) finns ständigt där som statister i hennes liv men det är hon som är huvudpersonen.

Den slutade ganska förutsägbart men bjöd på en del överraskningar längs vägen. Man får också en ganska bra inblick i det politiska systemet i USA, vilket ju är högst aktuellt just nu.
Det är 1971 och Hillary Rodham är en ung och lovande kvinna vars avslutningstal på Wellesey College uppmärksammades av tidskriften Life. Hillary studerar juridik vid Yale Law School och är aktiv inom student- och kvinnorörelsen. En dag träffar hon en snygg och karismatisk kille från Arkansas som har siktet inställt på en politisk karriär och som heter Bill Clinton. Tillsammans med Bill upplever Hillary en djup samhörighet, som både är på ett intellektuellt, känslomässigt och fysiskt plan. I verkligheten följde Hillary med Bill hem till Arkansas och de gifte sig efter att han hade friat flera gånger. I den här romanen tackar Hillary nej till frieriet och går en annan väg. Under de följande fyrtio åren stakar hon ut en egen bana, både karriärmässigt och privat, en bana som återkommande kommer att korsas av Bill Clinton och funderingar på hur det kunde ha blivit.

Rodham är den amerikanska författaren Curtis Sittenfelds sjunde roman och den här gången har hon skrivit en kontrafaktisk berättelse om hur det skulle ha kunnat bli om Hillary hade tackat nej till Bill Clintons tredje frieri den där gången. Mina förväntningar på den här boken var skyhöga, både för att Sittenfeld är en av mina favoritförfattare, men mest för att alla verkar älska boken och den hyllades överallt. Min oro över att den inte skulle leva upp till mina förväntningar försvann snabbt då Rodham är en fantastiskt bra berättelse som jag drogs in i och hade svårt att lägga bort den. Det här är definitivt en av de bästa böcker som jag har läst i år och kommer att rekommendera den till alla den i sommar.