Bränn alla mina brev

Alex Schulman

Författaren Alexander Schulman skriver om sin familjs historia för att förstå sin egna problematiska barndom. I jakten på svar går han flera generationer bak i tiden och med hjälp av brev, dagboksanteckningar, upplevelser och författarens egna minnen får läsaren följa Alexander Schulmans jakt på sanning i boken "Bränn alla mina brev".

5 utgåvor
Välj utgåva
Bränn alla mina brevSvenska - Pocket
ISBN: 9789188745583
Bränn alla mina brevSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188745149
Bränn alla mina brevSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188745576
Bränn alla mina brevSvenska - E-bok
ISBN: 9789188745552
Bränn alla mina brevSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188745569
Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Bokus
25 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 19 frakt
Plusbok
40 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 40 frakt
Ginza
49 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 39 frakt
Book Outlet
50 kr + 25 frakt
Bokextra
56 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 49 frakt
Meds
58 kr fri frakt
CDON
59 kr
Laddar in senaste priserna...
fri frakt
Adlibris
59 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 19 frakt
Akademibokhandeln
95 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 29 frakt
Bokbörsen (begagnade böcker)
45 kr + 59 frakt
Lena Lyckhäll
Postad på Omnible
31 mars 2020
Betyg 4
En spännande släkthistoria växer fram där den nuvarande generationen får veta saker de aldrig känt till om sina morföräldrar. Påverkar detta den nu levande generationen och i så fall hur?

Innehåll
Alex Schulman skriver med avstamp i sitt eget liv, om sina morföräldrar Karin och Sven Stolpe. Schulman har tidigare skrivit böcker om familjemedlemmar och ofta har temat varit problem i relationerna och så även här. Schulman är bekymrad över sitt eget känsloliv där han ibland känner oförklarlig ilska. Sven Stolpe var en känd personlighet redan under sin livstid och som av en händelse kommer Schulman över brev som skrivits mellan Karin Stolpe och hennes älskare Olof Lagercrantz. Kan breven förklara mer om Sven Stolpes beteende?

Tema
Ett tema är olycklig kärlek. Karin valde att avsluta med Olof eftersom hon var gift med Sven och det var för svårt att bryta upp. Ett annat tema, som är Schulmans utgångspunkt hamnar inom psykologins område: kan ilska och temperament hos en släkting vara orsaken till att efterföljande generationer också haft liknande problem? Kan det vara en förklaring till hans eget humör?

Stil
Schulman skriver väldigt personligt, det känns som om man ser rakt in i hans hjärta, och så är hans tidigare böcker också skrivna. De skrivs som dagböcker eller memoarer, tankar och fakta vävs samman till faktiskt, ett ganska eget sätt att skriva. Det är inget nytt att skriva på det viset men Schulman får till en egen ton som jag upplever som väldigt sårbar.

För vem?
Alla vuxna kan läsa boken men kanske speciellt om man är intresserad av relationer, otrohet och hur det sågs på för några generationer sedan. Eftersom boken handlar om verkliga personer som levde för inte allt för länge sedan får man också en liten inblick in i Stockholms societetsliv.
En självbiografisk berättelse där Schulmans morfar, den kända kulturpersonligheten Sven Stolpe, spelar huvudrollen. Upprinnelsen till boken är högst personlig, eftersom Schulman bestämmer sig för att ta reda på orsaken till varför han har så nära till vrede. Aggressionen drabbar alla i hans närhet. När han gräver i det förflutna visar det sig att ilskan löper som en röd linje på hans mammas sida av släkten. Det verkar ha startat med Sven Stolpe.

Via mormoderns, översättaren Karin Stolpe, efterlämnade brev, Sven Stolpes egna texter samt en intensiv jakt i olika arkiv börjar Schulman långsamt att lägga ett pussel. Vad var det som hände en gång i tiden? Som läsare blir man engagerad i historien och det finns ett driv i berättelsen som får en att sluka sida efter sida.

Schulman finner att Sven Stolpe ansåg sig vara utsatt för “ett sexuellt attentat”. Det visar sig nämligen att Karin Stolpe hade ett förhållande med författaren Olof Lagercrantz på 1930-talet. Inte helt omotiverat, eftersom Schulman tecknar en bild av morfadern som en kontrollerande sadist. Porträttet av Sven Stolpe är minst sagt nattsvart.

Schulman skriver ärligt, rakt upp och ner. Därför blir historien aldrig snaskig. Resultatet blir en trovärdig berättelse som berör och är svår att lägga ifrån sig. Romanen passar dig som fascineras av släkthistoria och olika människoöden.
Bränn alla mina brev är Alex Schulmans senaste roman och kan beskrivas som en fiktiv biografi, det vill säga den bygger på verkliga händelser, men författaren har själv fyllt i episoder och anpassat innehållet i historien.

Boken inleds med att Alex själv konfronteras med sin egen ilska och han börjar fundera på varför och på vem han är så arg hela tiden. Han börjar nysta i sin släkt och inser att den person som hela släktens mörker härstammar från är morfar Sven Stolpe. Alex bestämmer sig för att ta reda på mer om honom och hans liv.

Därefter målas en kärlekshistoria upp mellan Sven Stolpes fru Karin och den unge författaren Olof Lagercrantz. Deras passionerade romans är omöjlig och olycklig från början till slut. Boken är skriven med Schulmans karaktäristiska språk; lättläst men ändå fullt av innehåll. Intrigen är intresseväckande, men inte överdriven eller orealistisk. Den är ganska vemodig rakt igenom, samtidigt som den är fint berättad.

Jag skulle rekommendera boken till alla som tidigare läst Alex Schulman och uppskattat hans tidigare böcker, eftersom denna är skriven i samma stil. Det är ingen feelgood bok, men väcker ändå en hel del känslor och lämnar ett bestående intryck på läsaren.