Niceville

The Help
Bok av Kathryn Stockett
Skeeter har just avslutat sina studier vid universitet och återvänder till societeten i sin hemstad. Det dröjer inte länge förrän hon återupptar allt hon ägnade sig åt före studierna, till exempel att gå på välgörenhetsbaler. Dock känner hon att något har förändrats i henne, hon vill skriva, författa. En anställning på den lokala tidningen leder så småningom till ett författar-samarbete med Aibileen, en mörkhyad hemhjälp vars son avlidit.
Kathryn Stocketts ”Niceville” är en fantastisk bok som lyckas vara både underhållande och utbildande. Handlingen utspelar sig i 1960-talets amerikanska södern, där segregation och rasism är vardag.
En ung, vit societetsflicka drömmer om annat än giftermål och familj, och när hon får en inblick i de svarta hushållerskornas vardag övertalar hon några av dem att de tillsammans ska skriva en bok, vilket naturligtvis skapar kontroverser.

Mycket läsvärd! Finns dessutom en film som bygger på boken, också den rekommenderas!
Niceville är skriven av Kathryn Stockett och utspelar sig i 1960-talets södra Amerika. Detta är en värld där slaveriet visserligen är avskaffat, men där ord som segregation och "lika fast åtskilda" fortfarande har en positiv klang. Svarta människor lever sitt liv, i sina stadsdelar, och de vita lever sina liv i de större, finare områdena. De enda tillfällen dessa två världar möts är när svarta människor utför arbeten åt vita människor.

Niceville är berättelsen om två svarta hemhjälper, Aibileen och Minny, och den vita societetsflickan Skeeter. Skeeter drömmer om att bli författare och arbetar på lokaltidningen. Genom sitt arbete där kommer hon i kontakt med Aibileen och Minny, och hon reagerar starkt på de orättvisor hon ser att de blir utsatta för. Dessa tre bestämmer sig för att skriva en bok om de svarta hemhjälpernas liv och villkor. En bok som ska utspela sig i staden Niceville, men som egentligen är staden Jackson, där de bor. Detta är ett farligt arbete, om de blir påkomna kan alla som är med med sina berättelser förlora sina arbeten, och därmed hela sin försörjning.

Niceville är en bok som på ett mycket gripande sätt beskriver livet i 60-talets södern. Som läsare får man en inblick i alla karaktärers tankar och känslor. Huvudpersonerna i boken känns så verkliga att de hade kunnat finnas på riktigt. Kathryn Stocket har ett fantastiskt sätt att beskriva det vardagliga livet, med dess sorger, orättvisor och glädjeämnen, både för de svarta hemhjälperna och för deras vita arbetsgivare.

Jag skulle absolut rekommendera att läsa Niceville. Det är både en historieskildring och en gripande historia om vänskap, mod och orättvisor.