Fina flickor

Bok av Marianne E. Gunve
Marianne E. Gunve presenterar, i sin debut med den tvetydiga titeln "Fina flickor", ett ambivalent kvinnoporträtt med närhet och nerv. Vi möter en debutant med ett blommigt språk på mörk botten. Ämnet är klassiskt, vi får följa en ung kvinna från första förälskelse och vidare in i en våldsam relationshistoria som i grunden likaväl skulle kunna utspela sig idag. Vad är då skillnaden? På Clarys tid var frigörelse och kampen för en egen identitet inte lika självklar som den borde vara för dagens unga kvinnor. Vår resa med Clary påbörjas nämligen då det var viktigt att hålla på sig eftersom lidande och lidelse lätt blandades samman och gifte sig till personliga katastrofer. En kvinna valde ofta inte själv, varken partner eller livsväg. Det var centralt att bli utvald. Att bli sedd, att bli bejakad. Längtan som driver huvudpersonen är ibland större än hennes hjärta mäktar med och det krävs självinsikter och mod för att Clary ska bli en hel person med tillgång till sina egna erfarenheter, för att hon ska bli en kvinna som kan stå upp för sig själv.
En välskriven bok med en historia som känns äkta,tankarna går till att med den kvinnosyn som var innan 2a världskriget är den som min mammas generation växte upp med.
En kvinna skulle sköta hem och barn och det var mannen som skulle förvärvsarbeta.

Huvudpersonerna i boken är Clary som kommer från en medelklassfamilj och Bruno som är arbetarklass.Deras vägar möts på en dans på Folkets Hus.De blir förälskade och deras relation är inte alltid lätt.Clarys familj är inte stormförtjusta i Bruno så hon får verkligen kämpa för att relationen ska bli godkänd.

Vissa krockar blir det mellan Clary och Bruno,det sexuella är en kamp mot vad sim anses vara rätt mot känslor som flammar.Clary vill inte vara en hemmafru utan vill ha ett arbete.Hon blir sömmerska och utför arbetet väl.När en fnurra på tråden uppstår mellan de unga tu tar hon tjänst som hembiträde i Stockholm där även hennes syster Maud finns.
Bruno och Clary hittar tillbaka till varandra och gifter sig,de lever sitt liv i småstaden där hon är uppvuxen.

Boken ger ett bra porträtt om hur livet var under mellankrigstiden,det är toppar och dalar .Jag ser fram emot att läsa del två och tre om Clary och hennes liv.En välskriven bok som öppnar tankegångar om vad som både var bättre och sämre förr kontra emot idag.