Mormors val

Bok av Kaj Branzell
Sedan 79-åriga Anna-Lisa vände ryggen till sitt inrutade liv och bestämde sig för att leva fullt ut har hon varit med om både det ena och det andra. I den spanska staden Torrevieja fick hon både uppleva sann kärlek för första gången och sitt liv hotat av den spanska maffian. Väl tillbaka i Sverige, i den lilla stugan omringad av snötäckt skog, längtar hon tillbaka till Spanien. Hon saknar det fartfyllda livet - vännerna, solen och värmen - och beslutar sig för att resa tillbaka. I Torrevieja blir hon mottagen med öppna armar och det blir ett kärt återseende. Men snart är den lugna tillvaron åter ett minne blott - både på gott och ont ... "Mormors val" är en fristående uppföljning till "Mormor på rymmen", och följer samma äventyrliga feelgood-anda och höga tempo. Karin (Kaj) Branzell är författare och frilansskribent som även har jobbat utomlands i Australien och i USA, varit sjöman, lärare, administratör och kommunikatör.
Detta är alltså den fristående uppföljaren av boken "mormor på rymmen". Jag tyckte verkligen om den första boken och tyckte att PRO skulle ge den till alla nya medlemmar. Denna bok är också bra, men inte i klass med den första.
Språket är lättsamt och jag gillar de korta kapitlen. Jag tycker att boken har ett bra flow och är härlig. Skulle vilja påstå att den passar bäst till 40+are.
Det här är den fristående fortsättningen om 78-åriga Anna-Lisa. Hon lämnade det dramatiska livet och kärleken i Spanien och återvände hem till Sverige och flyttade till Värmland med sin väninna Ingegerd. Efterhand så tröttnar hon på snö, kyla och ödsligheten och återvänder till sina vänner i Spanien. I Spanien möts hon av flera överraskningar och nya beslut måste tas.

Mormor på rymmen är en mysig feelgood som jag gillade. Den är lättläst och har korta kapitel vilket jag gillar och det känns som att det går snabbare att läsa boken då. Kul att få läsa om karaktärerna både de nya och de som fanns i den förra boken. Boken är fylld med kärlek, svåra val, tvister, vänskap, dramatik, humor och en gnutta spänning. Jag rekommenderar att läsa den tidigare boken Mormor på rymmen men det är inget måste, man kommer lätt in i handlingen åndå men kul att läsa Anna-Lisas historia. Detta enda som jag upplevde lite mindre positivt var de spanska uttrycken/citaten som kom med jämna mellanrum.
3,5/5

Anna-Lisa är tillbaka i Sverige och hon älskar stugan som hon köpt tillsammans med sin väninna, tills det blir vinter och kallt. Då börjar hon längta tillbaka till värmen i Spanien och Torrevieja. Så hon beslutar sig för att återigen resa dit på obestämd framtid, trots att hon närmar sig den högaktningsvärda åldern 80 år.

Väninnan är mycket förstående, mer än Anna-Lisas dotter är, och vännerna i Spanien är överlycklig över att hon kommer tillbaka. Där finns också Ricardo, som Anna-Lisa dansade med under sin förra vistelse och som hon hållit kontakten med sedan dess. Det går snabbt för dem att inleda ett förhållande och snart är Anna-Lisa tillbaka i sin gamla vardag i Torrevieja. Hon har sin lägenhet tillbaka och alla de gamla vännerna är kvar, och såklart också några nya.

Det här är den fristående uppföljaren av Mormor på rymmen och jag tycker att Branzell har lagom mycket tillbakablickar för den som har läst tidigare, samtidigt som den nya läsaren förstår vad som har hänt. Mormors val är inte riktigt lika actionfylld och mörk som Mormor på rymmen var, men även här finns det svåra val, spännande twister och mycket humor. Att se framför mig hur de försöker klättra in genom fönstret när Anna-Lisa låst sig ute fick mig att skratta så mycket att jag hoppade, till exempel.

Persongalleriet är lagom stort och för den som läst första delen är det inte särskilt många nya ansikten att lära känna. Det gillar jag. Anna-Lisa har sin krets, och det är den som är det viktiga. Jag gillar Anna-Lisa som karaktär (en riktig stålmormor) men är också förtjust i hur mycket hennes dotter Susanne växer genom de här två böckerna. Jag tycker också om att Anna-Lisa inte alls är perfekt utan att hon gör val som kanske inte är särskilt bra eller rätt för henne hela tiden men att hon också växer under tidens gång.

Språket är bra och lättläst och det är ett driv genom berättelsen.