Det är inte du som är sjuk, lillebror – det är vi som är det!

Bok av Angelica Håkansson
Det hela började med att Angelica skrev ett hyllningsbrev till sin hjärnskadade lillebror - ett brev som sedan kom att bli viralt i såväl Sverige som i Norge. I brevet ifrågasatte Angelica normer som tycks försvåra livet för många människor, och därefter hyllade hon sin lillebror för att han går emot dessa normer. Kort därefter blev Angelica krönikör, och i sina uppskattade texter berörde hon ämnen som grupptryck, självkänsla och ensamhet. Boken består av dessa krönikor, men också av nya texter. Från sina personliga berättelser och reflektioner gör Angelica kopplingar till forskningen - forskningen kring normer och grupptryck. Resultatet har blivit en resa kantad av både humor och allvar; skratt och sorg. Målet är att du som läser ska inse hur mycket du formas av människor runt dig, hela tiden, utan att du kanske ens märker det. Att du ska förstå hur stor del av dig - av ditt liv, dina beteenden och (inte minst) sättet du ser på dig själv - som präglats av social påverkan. Att du ska börja upptäcka de mönster som du tidigare bara följt på ren automatik. Framför allt är målet att du ska inse att dessa mönster går att ifrågasätta, och att de går att förändra. "På ett mänskligt sätt tar hon sig an viktiga aspekter av personlig utveckling och hon gör det bra. Det här är en viktig bok med ett värdefullt budskap för alla som läser den. Kan varmt rekommenderas." /Jesper Caron, föreläsare & författare "En personlig bok som växer med sina fina texter. Och som får dig att växa med." /Micael Dahlen, professor (Stockholm of Economics) "Angelica har skapat någonting tidlöst och enormt. Jag tänker att denna bok kommer vara avgörande för många personers liv framöver." /Hilma Klasson "Nu har jag sträckläst din bok. Fantastisk. Inspirerande. Komisk. Värdefull. Älskar hur du slänger in kaffekoppen rätt va det är! Älskar hur du sätter ord på alla känslor. /.../ Älskar det så mycket att jag vill att du skriver en bok om skönhetsideal och sociala medier!! Det där med brösten - åh herregud vad jag har gått och väntat på precis det 'popp!' Men inget händer TACK "/.../ /Jenny Pettersson, 25 år, Örebro "Nu har jag läst ut din fantastiska bok! Den var så fin, direkt och så absolut nödvändig. Du äger ett härligt språk och ett fantastiskt sätt att uttrycka dig på! Jag tänker att jag framöver ska köpa varsitt exemplar till mina barn." /Elisabet Tyrenius, 54 år, Ljungskile "Ditt sätt att skriva med humor, allvar och värme är betagande, man känner sig delaktig, berörd och glad. All heder åt det du gett oss genom boken. Boken kan rekommenderas till alla åldrar tycker jag. Alla kan läsa den, precis alla." /Britt-Marie Larsson, 70 år, Dals Rostock
Angelicas lillebror Andreas är inte som alla andra. Han har en hjärnskada som gör att han fungerar ganska rakt och är det nåt som är fel så visar han att han tycker det.

Boken är fylld med en samling krönikor Angelica har skrivit, där hon ifrågasätter de normer och oskrivna reglerna som ställer till så mycket problem för många människor. Hon reflekterar kring och fördjupar sina texter och blandar dem med både personliga berättelser och hänvisar till forskning kring normer och grupptryck.
Det är en bok skriven med både humor och allvar och fantastiskt mycket personlighet!

Det är lätt att följa med i resonemangen om hur mycket vi påverkas av människor omkring oss, oftast utan att vi ens tänker på det.

Texterna väcker många tankar och reflektioner över hur jag själv reagerar och tänker i olika situationer. Varför jag reagerar som jag gör och hur jag tror jag skulle reagera. Framförallt så kommer tankar om varför jag tänker som jag gör, varför jag följer vissa mönster och vilka som jag är beredd att ifrågasätta och bryta. Det är viktigt att belysa sina egna vanor, hur man ser på andra människor och varför man gör vissa saker på ett visst sätt.
Det är både lite läskigt och intressant..
Det här är en otroligt viktig bok som alla borde läsa och ta till sig. Hur formas vi egentligen av dagens normer? Påverkas vi ofta av grupptryck och beteenden? Under bokens gång kommer man (som jag gjort också) upptäcka hur man är, hur man beter sig och vad man gör per automatik utan att ens tänka i sociala sammanhang. Den här boken kommer jag läsa fler gånger och definitivt rekommendera till så många jag kan.