Jag är Malala

I Am Malala
Bok av Malala Yousafzai och Christina Lamb
Malala Yousafzai var bara tio år när talibanerna tog kontroll över hennes hemstad i Pakistan. De sa att musik var ett brott. De sa att kvinnor inte längre fick gå till marknaden. De sa att flickor inte fick gå till skolan.Under sin uppväxt i ett en gång lugnt område i Pakistan lärde sig Malala att stå upp för det hon tror på. Trots terrorism och hot så kämpade hon för sin rätt att få utbildning. 9 oktober 2012, miste hon nästan livet på grund av sin kamp. Hon blev skjuten rakt i ansiktet på bussen på väg hem från skolan. Ingen trodde att hon skulle överleva. I denna utgåva av hennes bästsäljande memoarer, speciellt anpassad för unga läsare och innehållande exklusiva bilder och material, bjuds vi in i den märkliga historien om en flicka som redan som litet barn kände att hon ville förändra världen och gjorde det. Med dagens flyktingströmmar från Syrien och Irak är boken en nyttig väckarklocka för att se och förstå vad religiösa fanatiker kan göra med ett land. Efter att ha tagit del av Malalas erfarenheter är det inte svårt att förstå varför människor nu flyr från sina hemländer. Norra Skåne
En självbiografi om/av Malala Yousafzai, en hjältinna. Hon skriver om sin vackra hemby i Pakistan, och hur den stegvis togs över av talibanerna. Hur de började kontrollera vad kvinnorna hade på sig, lyssnade på för musik, till att tillslut förbjuda dem att gå i skolan. Malala och hennes pappa stod upp för flickornas rätt till utbildning och som resultat av den kampen blev hon en dag skjuten av talibanerna och svävade mellan liv och död. Otroligt fin men samtidigt hemsk och hjärtskärande bok. Intressant, lärorik men lite seg att ta sig igenom. Rekommenderar den varmt, men jag hade gärna haft lite mer driv i storyn. Men Malala är en otrolig förebild!!!
Bra biografi av en stark flicka som vågat stå upp för sig själv. Boken ger också en bra bakgrund till konflikterna som lett upp till talibanerna. Också betraktelser från hennes liv och hennes familj och vad som leder till att talibanerna ville skjuta henne. Läs den!
Att som ung kvinna, i stort sett ett barn, stå upp för flickors rätt till utbildning i Pakistan är ett så reellt hot att talibanerna skjuter Malala på skolbussen och det var nära att det kostade henne livet.

Malala växte upp i den vackra Swatdalen i norra Pakistan. Hon var tio år när talibanerna tog makten i landet och ingenting blev som förut. Den här boken är hennes egen berättelse. Det är en vacker, sorglig, skrämmande, stark och nödvändig berättelse. Läs den!