55

55
Bok av James Delargy
Två misstänkta pekar ut varandra. En av dem är en seriemördare. Den andra är hans tilltänkta offer. I denna bladvändarthriller väntar häpnadsväckande vändningar runt varje hörn. I en sömnig by i Australien ligger polisstationen där Chandler Jenkins jobbar. En dag kliver en man in i polishusets entré. Han heter Gabriel. Han berättar att han har lyckats ta sig fri efter att ha hållits inlåst av en seriemördare som kallar sig Heath. Heath har sagt till Gabriel att han ska bli nummer 55. Hans 55:e offer. Innan Chandler hinner påbörja jakten på en av de värsta seriemördare i landets historia, kommer en annan man in på stationen. Han säger att han heter Heath och berättar exakt samma historia som Gabriel gjorde. Den skiljer sig bara från Gabriels på en punkt. Enligt Heath hette seriemördaren Gabriel. En av männen talar sanning. En av dem ljuger. Kommer Chandler hinna lösa fallet innan någon av dem blir offer 55? James Delargy är född och uppvuxen på Irland men lever idag på den engelska landsbygden. Offer 55 är hans debutroman.
Offer 55 är en bok som jag hade höga förväntningar på innan jag började läsa den. Den verkade spännande med två olika män som kommer in på en polisstation och berättar exakt samma historia om en seriemördare, som de precis lyckats flytt ifrån. Boken börjar väldigt intressant och den första halvan av boken är bra. Men sen tappar den ordentligt och det blir en segdragen jakt på sanningen. En riktig översittare till polis kommer utifrån och klampar in och tar över den lokala polisens domäner och det visar sig att det finns en del historik där som skaver mellan de båda polischeferna, vilket vi också får ta del av bitvis genom boken. Det gamla bortglömda visar sig ha betydelse för utredningen även nu. Visst boken bjuder på lite oväntade vändningar och den utspelar sig i en fascinerande miljö (liten by i Australien), men det går inte att komma ifrån att det är segt och det blir ganska tråkigt till slut. Jag hoppades hela tiden att boken skulle ta sig igen och bli så bra som jag hade hoppats, men tyvärr inte. Kanske var mina förväntningar på tok för höga eller så passade den bara inte mig.
Jag hade relativt höga förväntningar på denna bok. Ett nytt grepp,som känns spännande: två misstänkta pekar ut varandra. En av dem är en seriemördare. Den andra är hans tilltänkta offer. Dessutom utspelar sig denna thriller vare sig i Sverige, Storbritannien eller USA, utan i Australien. Det kändes också lite nytt och fräscht.

Lever denna thrillernav debutanten James Delargy upp till mina förväntningar? Jodå, relativt väl! Jag tycker det är en rapp dialog och att jag lär känna huvudkaraktärerna relativt bra. Själva storyn i sig bjuder på flera, ibland lite oväntade, vändningar och nutid flätas ihop med dåtid på ett bra sätt.

Men jag kan inte låta bli att jämföra James Delargy med Jane Harper, vars thrillers också utspelar sig på den australienska landsbygden. Hennes bok En förlorad man tycker jag är i en helt annan, högre, division än Offer 55.
❥ Recension

Jag fastnade direkt i den här märkliga historien. Spänning från start och levande beskrivningar av det australienska landskapet. Författaren har ett bra driv i texten och intressanta karaktärer. Polisen Chandler är fint tecknad.

Man får följa två parallella historier varpå den ena utspelar sig ett antal år tidigare och nysstar i vad som skett mellan Chandler och Mitch.

Som läsare kastades jag hit och dit i mina misstankar och jag njöt av denna nagelbitare till bok. Riktigt välskriven och underhållande! Rekommenderas starkt! Läser gärna mer av författaren.

Och slutet! 😱 Kommer det en uppföljare!?

Boken får 🍋🍋🍋🍋 av 5.