Vinterland

Bok av Janni Pedersen och Kim Faber
Vinnare av Danska kriminalakademins debutantpris 2020! »Lysande. Låt oss nu bara få mer av Faber & Pedersen.« | Betyg: 5 av 5, Søndag »Spänningsunderhållning med en begåvad samhällspolitisk twist.« | Berlingske Det är dagen före julafton och Signe Kristiansen, utredningschef på mordroteln i Köpenhamn, blir uppringd av chefen. Semestern är slut: En enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Nytorv. Nitton personer är döda, många fler skadade. Danmark är skakat, och man satsar allt för att ta reda på vad som hänt och vem som ligger bakom dådet. Den tidigare stjärnpolisen Martin Juncker, Signes gamla mentor, har efter ett gravt tjänstefel blivit förflyttad långt ut i provinsen. Där bor han med sin demente far och har i uppgift att leda den nyupprättade lilla polisavdelningen. Det borde vara odramatiskt, och är det också, tills ett spektakulärt fall hamnar på hans bord. Utredningen i Köpenhamn trampar vatten, och man byter ständigt spår, fram till att Signe får ett tips som pekar i en riktning hon inte kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi. Vinterland är den första boken i serien om mordutredaren Martin Juncker.   KIM FABER [f.1955] och JANNI PEDERSEN [f.1968] debuterade 2019 med kriminalromanen Vinterland, som vann Danska kriminalakademins debutantpris 2020. Janni Pedersen är till vardags kriminalreporter på danska TV2. Kim Faber är före detta journalist på Politiken, där han arbetade som nyhets- och kulturjournalist i 25 år.   »Kallt, cyniskt, kallblodigt...Ja tack till mer om Kristiansen och Junckersen.« | Nordjyske »Tankeväckande och underhållande.« | Politiken
Vinterland är Kim Fabers och Janni Pedersens debutroman. En debut som vann Danska kriminalakademins debutantpris 2020.
Den är den första delen i tänkt serie om Martin Juncker och Signe Kristiansen.
De skriver på ett sätt som får mig att fastna i boken redan från första sidorna. Den inleds med ett hemskt mord som följs upp av en stor terrorattack i Köpenhamn.

Juncker och Signe är bra porträtterade. Juncker har haft ett förhållande vid sidan av sitt äktenskap som heller inte var förenligt med vad som är okej jobbmässigt. Han känner sig ratad och bortglömd både av sin fru och av jobbet som placerat om honom. Han flyttar in hos sin demente far och försöker ta hand om honom.
Signe och hennes familjeliv är välskildrat. Hennes man Niels är rätt trött på sin, på grund av jobbet, frånvarande fru. Tycker att hon försummar familjen. Hon själv kämpar med tidigare händelser som hon inte delat med någon. Som kommer upp till ytan igen i denna boken.
Både Juncker och Signe är intressanta karaktärer som jag känner jag vill lära känna mer. De är verkliga och mänskliga och trovärdigt porträtterade.
 
Det politiska och samhällskritiska i boken är skrämmande aktuellt.

Jag gillar danska kriminalböcker och denna är inget undantag!
❥ Recension

En otroligt imponerande debut! Jag har svårt att ta in att detta är en debut!? Hur är det möjligt? Den här boken känns lika stabil och erfaren som både Roslund & Hellström samt Hjorth & Rosenfeldt. Hatten av!

Det här är en riktigt, riktigt bra deckare. Jag tycker väldigt mycket om karaktärerna, de är verklighetstrogna, komplexa och sympatiska. Två utredningar i olika städer vävs snyggt ihop och speglar vår samtid och aktuella händelser. Jag älskar att få följa Juncker och Signe i deras privata liv vid sidan av deras polisroller. Språk, miljöer, dialoger, boken har allt man kan önska sig och lite till.

Med högt tempo och vansinnig spänning är det här en bladvändare av högsta rang och otroligt svår att lägga ifrån sig. Vansinnigt bra! Jag BEHÖVER nästa bok i serien NU!

Boken får 🌲🌲🌲🌲🌲 av 5.
Vinterland är en ny dansk deckarserie som trillade ner i brevlådan som en trevlig överraskning. Det är jag otroligt glad för, annars hade jag garanterat missat den här boken som vunnit danska kriminalakademins debutantpris 2020. Jag har ett gott öga till danska deckarförfattare då jag läst flera välskrivna och spännande böcker i genren innan. Det gjorde att mitt intresse väcktes direkt för Vinterland när den damp ner här. Häromkvällen tog jag tag i saken och började läsa den och blev genast fast. Boken känns aktuell med sin samhällspolitiska tvist och med rädslan för det främmande som en del partier har. Karaktärerna i form av Signe och Martin är intressanta och har flera lager och det är roligt att lära känna dem mer. Jag gillar att vi får ta stor del av deras privata liv och de bekymmer de tampas med. Det är en bok med driv och högt tempo som får mig som läsare att hela tiden läsa en sida till. Och en till... tills boken plötsligt är slut. Det är spännande läsning rakt igenom som når sin kulmen mot slutet med en riktig cliffhanger! Jag hoppas att författarna skriver ihop fortsättningen fort som attan, för jag vill läsa den nu!
Jag har hittat en ny, dansk, favorit i deckargenren! Mordutredaren Martin Juncker tar sig direkt in i mitt hjärta. Mänsklig med fel och brister, utan att vara en superman eller helt dysfunktionell.

Vinterland, av Kim Faber och Janni Pedersen, är den första boken i en planerad serie. Det är välskrivet med ett högt tempo, en trovärdig intrig och ett aktuellt samhällstema.

Jag kan förstå att Vinterland vann danska kriminalakademins debutantpris i år. Nu väntar jag, otåligt, på nästa bok i serien!