Avdelning Q, #8

Offer 2117

Victim 2117
Bok av Jussi Adler-Olsen
Läsaren får följa Assad och hans arbete tillsammans med Köpenhamnspolisen på deras cold case-avdelning. Det är ett samarbete som pågått i över 10 år. Dock börjar de ställa sig frågan om de verkligen vet vem Assad är, då han överraskat med kunskaper i många oväntade ämnen under åren. Han kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick och tala många språk. I boken får läsaren svaren på vem Assad verkligen är.
Boken innehåller (för) mycket drama. Här finns flyktingar på Medelhavet, krigsbrott i Irak, terrordåd i Berlin och psykopat i Köpenhamn. Alldeles för stort område att spänna över vilket leder till behov av att ständigt stegra dramatiken.
Bakgrunden till all dramatik blir i sig dramatisk och till slut blir allt alldeles för osannolikt - i alla fall att allt detta ska hända under några få dagar. Våld, våld och åter våld blir till slut alldeles för mycket. Historien blir för krystad för att kännas möjlig.
Nej, detta var min första bok av Adler-Olsen och också den sista.
Det blev en härlig hög med böcker som tomten kom med 2019. En av böckerna jag fick var Jussi Adler-Olsens åttonde bok i Avdelning Q-serien, Offer 2117.

Under minst ett decennium har Avdelning Q funnits och Carl Mörck har arbetat tillsammans med den underliga Rose och den hemlighetsfulle Assad. Avdelningen jobbar med kalla fall. Men den här gången är fallen allt annat än kalla. Läsaren får veta Assads hemligheter när han plötsligt känner igen ansikten i tidningsklipp om flyktingar. Samtidigt ringer en ung man polisen och hotar mörda, först sina föräldrar.

Jag grep mig an den här boken på över 500 sidor för att försöka hinna läsa den innan jag ska vara tillbaka i tjänst. Skälet är att jag alltid bär med mig en bok i jobbryggsäcken. Ryggen föredrar pocketböcker. Men att sitta hemma, i fåtöljen, och läsa en nyutkommen, inbunden och omfångsrik bok – det föredrar jag.

Den här boken är mer politisk än de tidigare. Visserligen handlar den om kriminalitet, men på en annan nivå. Det är inget fel med att en kriminalroman innehåller politik, tycker jag, bara det inte tar över. Slutet är oerhört spännande. Givetvis har jag varit nyfiken på att få veta Assads hemligheter, men jag skulle också vilja veta mer om Carls och Assads kollega Rose… Kanske nästa bok i serien handlar om henne?

Mitt omdöme blir det högsta.
Den åttonde boken om avdelning Q ägnas åt den mystiska, mångkunniga Assad. Adler Olsen är en mästare på personteckningar och tillåter sig att driva med sina karaktärer. Den här boken tar även upp problemen som de kom över Medelhavet har stött på, för författaren saknar inte samhällsengagemang.
Jussi Adler-Olsen är en stor favorit. Jag ser alltid fram emot hans böcker och blir aldrig besviken. Ej heller så den här gången. Man kanske har en viss fördel om man har läst de tidigare böckerna men det är absolut inget måste. Handlingen är tät och snabb och man slukar lätt boken i en sträckläsning. Assad har ju i de tidigare böckerna varit något av en doldis så till vida att man har fått veta väldigt lite om honom. Därför så var den här boken extra efterlängtad. Man ville ju veta mer om honom och det fick man med råge. Nu väntar jag bara på nästa bok i serien.
I den här boken möter läsaren Assad och Avdelning Q. Det handlar om flyktingströmmarna omkring Medelhavet, de som leder till att allt fler flyktingar tar sig till Europa. Människor helt utan samvete säljer biljetter till det de lovar är en bättre värld, och det tjänar de hutlösa summor på. Men människor dör på resorna och en av de personer som inte klarar sig är den kvinna media rapporterar om, Offer 2117. Den här medierapporteringen sätter saker i rullning. Avdelning Q ställs i Danmark inför svårigheter när en ung person hotar med att utföra en masskjutning. Assad måste möta det förflutna och en journalist ger sig ut på resa för att jaga en terrorist.

Vad jag tycker om boken
Det här är en bok som tar upp mycket viktiga ämnen, det kan man inte bortse ifrån. Om man inte är intresserad av politik och om världshändelser kan det dock bli lite långtråkigt att läsa boken. Den känns nästan lite ytlig och man kommer inte personerna på djupet. Boken har vissa humoristiska inslag men samtidigt tar den upp det mänskliga lidandet. Just den sistnämnda biten kan nästan bli lite för överdriven i vissa delar av boken, och det drar ner mitt betyg.