Det här är den bästa tiden i ditt liv

Bok av Emma Bouvin
"Se till att njuta nu! Den här tiden kommer aldrig tillbaka!" Peppen och de goda råden haglar över en när man får barn. Men det är inte så lätt att hinna njuta när man samtidigt ska hantera sömnbrist, treårstrotsen ingen berättat om, leklandsföräldrar och skärmtid. Varför är det så svårt att vara mamma egentligen? Och vad gör man när ens barn blir allvarligt sjukt, när det allra värsta är på väg att hända? Emma Bouvin är en av Dagens Nyheters mest lästa krönikörer. Med sin osvikliga humor och stor värme fångar hon i sin debutbok livets väsentligheter och förtretligheter, allt från första dejten med barnens far och kisset på stickan till dagen då hennes unge utan förvarning blivit sex år och ska börja skolan. Här finns svärtan och glädjerusen, bråken och vardagslyckan. Och så den där kärleken som trots allt är större än allting annat.
Åh vad man kan känna igen sig som småbarnsförälder! Jag sträckläste denna bok och ömsom grät, ömsom skrattade. Vissa partier läste jag högt för min man som även han skrattade med i ren igenkänning av hur det är att ha en trotsig 2- eller 3-åring. En del meningar är så klockrena och beskriver precis hur den där första tiden som nybliven förälder var, hon lyckas sätta ord på precis hur det känns. Emma berättar även om hur hon upplever en förälders värsta mardröm när ett av hennes barn blir allvarligt sjukt, och det är lätt att leva sig in i hennes känslor även om man själv inte upplevt just den situationen. Hon berättar ärligt och utlämnande om sig själv och sin man, sina relationer och hur jobbigt livet som småbarnsförälder är – samtidigt som det är den bästa tiden i ens liv. Har svårt att släppa den här boken och rekommenderar den varmt till alla småbarnsföräldrar. 4+.
Det är jävligt mycket man måste kunna för att bli förälder idag.
Inte nog med att man ska klara av att hålla ungarna vid liv och ge dom en massa kärlek och kramar i mängder så att dom inte växer upp och blir massmördare.
Man ska dessutom laga ekologisk barnmat från grunden och begränsa mängden plast i hemmet. Man ska leka med sina barn helst flera timmar om dagen men samtidigt ska man inte vara deras kompis. Nej, man måste vara den vuxna som sätter upp bra rutiner och tydliga gränser. Men givetvis ska man inte använda hot eller mutor för att dessa ska efterlevas. Och helst ska även mängden skärmtid begränsas. Likaså mängden timmar på förskolan. För man har väl ändå skaffat barn för att man ska vilja umgås med dem?!
🍼
Och givetvis är det viktigt att få till träningen en stund varje dag och att ha ett heltidsjobb och helst göra lite karriär men samtidigt alltid sätta barnen först. Och givetvis ska allt detta lyftas på sociala medier, helst några gånger om dagen. Så att alla andra kan se hur mycket man njuter av tiden med de små liven. För det här är ju trots allt den bästa tiden i ens liv!
🍼
Emma Bouvin skriver från hjärtat om sina egna erfarenheter men hon talar för många (alla?) småbarnsföräldrar när hon i denna bok lyfter hetsen och prestationskraven hos barnfamiljer. Det är vansinnigt träffsäkert!
🍼
Det här är en bok som jag önskar skulle kunna få finnas i Goodiebagen som delas ut på BB-avdelningarna till alla nyblivna föräldrar. Det här är en vän att hålla i handen alla tröstlösa vaknätter och en röst att ha med sig i bakhuvudet varje gång man känner sig som en värdelös förälder.
🍼
För visst är det många gånger fantastiskt att vara förälder men det är minst lika ofta total kaos.
Den här boken har fått mig att skratta och att storböla. Ungefär så som hela föräldraskapet gjort med andra ord.
Bästa boken om moderskap jag läst! Riktig fullpott. Skrek ”ja! Exakt så!” rakt ut flera gånger. Språket, innerligheten, känslorna, allt är fantastiskt bra.