Illvilja

Illvilje
Bok av Jørn Lier Horst
Ett kallt fall värms upp igen när en ung kvinna hittas mördad i skogen. Hon har mördats på ett sätt man känner igen från seriemördaren Tom Kerr. Men Kerr tjänar sitt fjärde år bakom galler och kan omöjligen ha begått brottet. Allt pekar istället på mannen som pressen kallar Den andra - Kerrs aldrig hittade medhjälpare. Adrian Stiller på Kripos, avdelningen för äldre och olösta fall, förbereder en rekonstruktion där Kerr ska leda polisen till kroppen efter en kvinna han säger sig ha mördat. Graven ligger i Eftang, i Wistings polisdistrikt, och det är han som sätts att ansvara för säkerheten. Wistings dotter Line får uppdraget att dokumentera allt. Men rekonstruktionen går fruktansvärt fel och när Kerr flyr blir Wisting syndabocken.
Line har blivit inbjuden att arbeta tillsammans med polisen för att filma till en framtida dokumentär. Hon hamnar mitt i händelsernas centrum. Hennes pappa är inte glad i det. Vem är "den andre" som måste hittas? En spännande bok med beskrivningar som gör det lätt att leva sig in i handlingen.
"Ett kallt fall värms upp igen när en ung kvinna hittas mördad i skogen. Hon har mördats på ett sätt man känner igen från seriemördaren Tom Kerr. Men Kerr tjänar sitt fjärde år bakom galler och kan omöjligen ha begått brottet. Allt pekar istället på mannen som pressen kallar Den andra – Kerrs aldrig hittade medhjälpare.
Adrian Stiller på Kripos, avdelningen för äldre och olösta fall, förbereder en rekonstruktion där Kerr ska leda polisen till kroppen efter en kvinna han säger sig ha mördat. Graven ligger i Eftang, i Wistings polisdistrikt, och det är han som sätts att ansvara för säkerheten. Wistings dotter Line får uppdraget att dokumentera allt. Men rekonstruktionen går fruktansvärt fel och när Kerr flyr blir Wisting syndabocken."

Jag gillar böckerna om William Westing. Det här är den tredje boken i cold case-serien och böckerna blir bara bättre och bättre. Det är välskrivet och spännande. Karaktärerna känner man bra igen vid det här laget och det är ett bra tempo i böckerna. Såg att det finns en tv-serie baserad på böckerna om Wisting och jag kan förstå varför för det här är polisdeckare när de är som bäst.
Jag tycker att Jørn Lier Horst lyckas bra med sin Cold Case serie om Wisting, hans kollegor och dottern Line. Det är spännande och välskrivet. Möjligen att Line får lite väl mycket utrymme i denna bok, på bekostnad av Wisting själv.⁣

Du vet väl att Jørn Lier Horst skrivit en hel rad av böcker om Wisting som utspelar sig innan han börjar ta sig an cold cases?! Missa inte dem!⁣