Under jorden

Bok av Alexandra Anter
Isabella tror att hon är en helt vanlig tonårstjej som bor hemma hos sin farmor. En dagkommer två märkliga figurer på besök och avslöjar att Isabella inte alls är så vanlig som honhar trott: Hon är en maga som har övernaturliga krafter.Isabella får följa med till en hemlig magiskola där hon får lära sig att behärska de fyraelementen. Hon och hennes klasskamrater ställs inför en mystisk rebellstyrka som medmagiskt våld vill förgöra allt i sin väg.Under jorden är en spännande och actionspäckad fantasyroman som tar läsaren med på ettäventyr kantat av intriger, dolda agendor och spirande tonårskärlek.
Tänk er delar av Harry Potter. Delarna där en person får reda på att hen tydligen kan något som inte alla kan, någon ond är ute efter hen och där finns en skola som bara vissa kan komma till. Där har du de likheterna.

Sen tänker du att det handlar om Sverige, och 19-20-åringar istället som kan manipulera elementen. Och så slänger du in lite kärlek och relationsdrama på det.

Om du tycker att det låter intressant så läs den här boken. Den är alldeles lagom mycket fantasy och hittepå-värld utan att man blir alldeles förvirrad av både konstiga namn och världar. Bra flyt i texten, trovärdiga relationer och lagom långa kapitel.
Under jorden är en magiskt spännande bok!

Perfekt för läsare i yngre tonåren och uppåt. Det är mycket fokus på vänskap, de fyra elementen och kunskap.

Ibland kunde jag tycka att boken gick långsamt framåt, i vissa stunder är det bra eftersom det är är mycket att lära sig angående elementen och rebellerna. Men jag känner mig lite vilsen kring tiden i boken. Bokens innehåll som jag förstår det pågår i ungefär ett år. Det är inget jag hade förstått om inte Isabella hade sagt att de snart skulle bli färdiga med deras första läsår.

Boken är förtrollande med unika karaktärer och vackert världsbygge. Under jorden hade blivit en riktigt bra film tror jag!

Jag hoppas att det kommer en uppföljare så snart som möjligt! Jag tror att Isabella har mycket mer att visa och lära, hon är en väldigt fin karaktärer att följa. Jag är nyfiken på vad som kommer hända härnäst. En uppföljare har potential att bli otroligt spännande!

Boken får 4/5 stjärnor i betyg!

(Recensionsexemplar från Alexandra Anter)
Har inlett läsåret 2021 genom att läsa denna fartfyllda ungdomsfantasy av Alexandra Anter! 18-åriga Isabella får besök där hon bor tillsammans med sin farmor av två mystiska personer som meddelar att hon ska börja på en skola för personer med magiska förmågor. Hennes bortgångna föräldrar var ”maga” , något hon inte fått veta förrän nu. Isabella blir förfärad och spänt av förväntan över vad som kommer att vänta. En portal mitt i skogen i form av ett enormt träd leder henne till skolan som finns under jorden där hon kommer undervisas i att kontrollera sina magiska krafter i form av de fyra elementen eld, luft, vatten och jord. På skolan får Isabella också vänner och kontakter som verkar locka fram något utöver vänskap. Men vem kan hon verkligen lita på? Skolan verkar vara en säker plats men en grupp rebeller hotar säkerheten och det verkar som att det är något speciellt de är ute efter när de attackerar skolan...

Boken var otroligt snabbläst för mig. Jag började på den under nyårsnatten och avslutade den dagen efter. Den var verkligen rolig att läsa. Något som jag fastnade för i början var den fantastiska miljön under jorden som Alexandra Anter målade upp så fantasirikt. Sedan magisystemet och träningen på skolan. Blev imponerad över hur berättelsen var fullspäckad med action både under träningen Isabella och hennes vänner fick genomgå och i de strider som sedan följer. När rebellerna hotar skolan är det något särskilt de söker och Isabella finner sig mitt i stridens hetta varje gång.
Sverige har fått sin egen Harry Potter. Hon heter Isabella Duvander och gör sin premiär i Under Jorden av Alexandra Anter.

Under jorden är också den plats där vi finner Artes Magia, den mystiska skola som Isabella förs till för att fullborda sitt öde - att tränas i att styra de magiska krafter som är hennes föräldraarv och att välja väg inför en framtid som siare, lärare, helare eller väktare. Allt är dock inte frid och fröjd bara för att skolan ligger på en gömd underjordisk plats som bara kan nås av de som känner dess hemlighet. En rebellstyrka med ganska diffusa mål utsätter den för regelbundna attacker - och det verkar inte bättre än att Isabella är en av deras huvudsakliga måltavlor med angreppen.

Dessutom blir det mer och mer uppenbart att de har hjälp av en förrädare på insidan av skolan; ett mysterium som löper genom hela boken och där misstankarna mot olika lärare och elever kommer och går. Parallellt med det får vi också följa utbildningen och proven, och det var inte utan att jag nästan kände samma nyfikenhet som eleverna själva inför det gåtfulla slutprovet för året.

Med sin debutroman har Alexandra Anter påbörjat bygget av en spännande fantasivärld som vinner mycket på att den existerar parallellt med dagens svenska samtid. Kontrasten blir så tydlig när det magiska händelserna i underjorden ställs mot en vardag vi alla känner igen och när magin får viss draghjälp från samtida teknik.

Även om förräderiet är avslöjat när sista kapitlet når sitt slut så återstår många frågor till kommande böcker, inte minst den mest grundläggande: är det verkligen rebellerna som står för det onda och skolan och dess styrande råd som står för det goda, eller är det precis tvärtom? De ledtrådar vi får med oss genom berättelsen leder till ett par olika svar på den frågan