Musse & Helium, #5

Den sista kampen

Bok av Camilla Brinck
Musse och Helium må vara små, men de är modiga som få. Trots att de för tillfället är inlåsta i en mörk, fuktig källare i Duvjägarnästet, så vägrar de att ge upp. När mössen får reda på att Duvjägarna tänker skada katten Sigge ifall de vägrar hjälpa Duvjägarna att hitta Guldosten, måste mössen tänka och agera snabbt. Guldosten finns fortfarande gömd där ute någonstans. Frågan är: kommer det bli de onda eller de goda som finner den först? De står nu inför den största kampen någonsin i deras liv. Som tur är får de hjälp från oväntat håll och dessutom får de uppleva något väldigt speciellt, nämligen hur goda gärningar och fin energi kan komma tillbaka som en bumerang! Låt äventyret fortsätta ... En bok för hela familjen! Vänder sig främst till barn mellan 6-10 år, men passar även utmärkt som högläsningsbok för barn från 4 år.
Nu har vi läst femte boken i denna serie där vi får följa de små mössen Musse och Helium. De har fått växa upp i människornas värld hos Camilla - författaren. Men plötsligt en dag öppnar sig ett hål i väggen till det magiska djurriket. Det visar sig att Musse & Helium faktiskt är prins och prinsessa i Djurriket och att deras föräldrar är försvunna tillsammans med den magiska guldosten.

I denna femte del så är mössen tillfångatagna av de onda duvjägarna i deras näste. Deras ledare planerar att använda en av deras vänners liv som utpressningsmedel för att tvinga mössen att hitta guldosten åt duvjägarna istället.
Med hjälp av nya och gamla bekantskaper kämpar de små mössen för undslippa duvjägarnas klor.

Jag har högläst boken för min I (7 år) som har älskat boken. Hon har varit totalt uppslukad och lyssnat fokuserat. En hel del skratt har berättelsen också bjudit på.
Direkt när vi läst ut boken deklarerade hon att hon längtade väldigt mycket till nästa bok.

En rolig detalj är att i denna bok får vi återigen träffa på en mängd av de fantastiska och magiska varelser som vi fått bekanta oss med i de tidigare böckerna. Varelser som fascinerar de barn som lyssnar till berättelsen. Brinck vet verkligen hur hon får sin målgrupp att utbrista i hänförda ”Wooooow!” under läsningens gång.

Vi tyckte dock att illustrationerna i denna bok många gånger blev lite för mörka.
Även om det passar med mörkare illustrationer när handlingen utspelar sig i duvjägarnästet så blir de ändå för mörka enligt oss när man läser om kvällen i ett delvis nedsläckt rum. Även de delar i boken som inte utspelar sig i duvjägarnas område hade vi gärna sett varit lite ljusare, förutom några enstaka. Men den känslan tror jag beror mycket på kvällsläsningens belysning som sagt. Fina oavsett.

En härlig och fantasifull läsupplevelse som kommer locka många barn in i läsandets värld!