Sparven

Skeviksborna
Bok av Elisabeth Östnäs
I mitten av 1700-talet i fattigaste Stockholm lockas den unga flickan Sparven in i en ny sekt i Skevik på Värmdö. När hennes far som tagit hand om henne sedan modern övergett dem plötsligt försvinner börjar Sparven leta nya sammanhang, efter sin mor och vad som kan ha hänt sin far. Det finns faror överallt och det är svårt att lita på någon. Kommer sekten verkligen kunna hjälpa Sparven?.
3 utgåvor
Välj utgåva
SparvenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789137158570
SparvenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137154091
SparvenSvenska - E-bok
ISBN: 9789137154107
Jag känner stanken från 1700-talets Stockholm!
Oj vad det var svårt att lägga ifrån sig boken för att göra något vettigt. Hade jag kunnat hade jag nog läst hela i ett svep.

Jag vet inte riktigt vad det är som fångar mig. Är det det historiska perspektivet? Är det mord och konspirationer? Är det de kvinnliga ögonen genom vilken allting ses? Eller är det de fantastiska miljöskildringarna?

Elisabeth Östnäs har verkligen lyckats få till en helhet som trollbinder mig. Det märks att det ligger mycket research bakom boken. Många små detaljer stämmer överens med saker som jag har läst i breven jag har från samma period. Saker som utmärker de finare folket.

Boken är lättläst och välskriven, tror inte jag har hittat något stavfel. 🙂 Jag känner mycket för flera av karaktärerna, medan vissa av dem känns väldigt osympatiska. Jag har även lyssnat på den till viss del som ljudbok och vill ge en extra eloge till uppläsaren Anja Lundqvist, hon gör det väldigt bra.
Jag brukar vanligtvis älska historiska romaner, och från den här tidsepoken. Denna bok är dock undantaget som bekräftar regeln. Boken handlar om en ung kvinna som förlorar sin far och flyttar från en av Stockholms sämre stadsdelar med sin mor till en sektliknande tillvaro ute på Värmdö. Den varvar mellan två år (åren efter varandra) där det första är hur hon letar sin far och det andra är hur hon har det med sin mamma ute i sektens grepp. Många vidriga beskrivningar av död och plågor, en alldeles för tunn story och handling i mitt tycke. Handlar även om hur några av maktens män i Stockholm under den här tiden genomför groteska ritualer mitt i nätterna. Nej, önskar att jag inte läst denna bok, även om jag läst författaren tidigare och uppskattat hennes sätt att skriva.
På 1700-talets mitt är Stockholm en stad med stora klyftor mellan fattiga och rika. Sveriges kung har inte längre någon större makt utan landet styrs av partierna Hattar och Mössor. Men det finns krafter som vill se en ökad kungamakt. I denna tid lever Sparven, en ung kvinna ensam med sin far som är dödgrävare i staden. Hennes mor lämnade dem för flera år sen. Men då försvinner hennes far under mystiska omständigheter. Sparven är fast besluten att ta reda på vad som hänt honom. Så dyker plötsligt hennes mor upp igen och tar med Sparven till sitt nya hem som hon delar med en sekt som kallas Främlingarna i Skevik. Sparven vet nu inte vem hon kan lita på...

Det är en historisk roman med som har sin grund i verkliga händelser. Här finns kungliga kuppförsök, religiösa sekter och hemliga brödraskap. Den är en spännande, intressant och tankeväckande berättelse med fina, målande person- och miljöbeskrivningar. En bok jag varmt rekommenderar.