Stora kokboken för små kök

Bok av Erica Zontho
Att laga mat på en liten yta kan vara en utmaning. Det vet alla som någon gång bott i studentlägenhet, åkt på husvagnssemester eller försökt laga mat i det sparsamt utrustade köket på landstället. Men att köket är litet betyder inte att matlagningsglädjen måste vara det. Stora kokboken för små kök är kokboken för dig som lever smått, men som inte vill låta det begränsa din matlagning. Här får du lära dig att laga lasagne utan ugn, småkakor i stekpanna, eller crêpes där osten får smälta inuti i stället för ovanpå. Samt en hel del andra smarta knep för att trivas i det lilla köket. Recepten är helt igenom växtbaserade och enkla att laga de kräver varken ugn eller mer än två spisplattor. Vad sägs om apelsintofu med ångkokt grönkål, olivburgare med persiljemos eller sötpotatishalvor med jordnötskräm? Och till efterrätt, varför inte en stekt äppelpaj?
Den här kokboken består av 111 recept som alla är helt växtbaserade. De är anpassade för ett litet kök och man behöver inte ha en ugn. Vilket jag tyckte var väldigt smart tänkt. Själv kan jag tycka att laga vegansk mat känns som en så komplicerad grej, särskilt när jag inte har en aning om vart jag ska börja. Men den här kokboken är verkligen enkel att följa, några av ingredienserna är kanske lite främmande, men eftersom recepten inte innehåller mängder av ingredienser känns det inte allt för komplicerat.

Självklart har jag provlagat några recept och för mig är storfavoriterna ärtburgarna och de amerikanska jordnötspannkakorna, så himla gott! Eftersom recepten är växtbaserade känns de fräscha och det var väldigt roligt att få testa nya maträtter och smaker som jag nog annars inte stött på. Jag har provat, tempeh, tofu och vegansk ost. Allt kanske inte föll mig i smaken, men som sagt väldigt roligt att få testa.

Boken passar de som vill laga lite mer vegansk mat oavsett om du har ett litet eller stort kök.
Små kök är en kokbok som består av 111 recept som är 100% växtbaserade. De är anpassade för ett litet kök och där man nödvändigtvis inte behöver ha en ugn i sitt kök. Jag gillar att recepten är enkla och tydliga att följa och det är heller inte en meterlång ingredienslista i varje recept. Jag har provlagat några stycken recept ur boken och av dessa blev den öppna lasagnen en ny favorit, i alla fall hos mig. Övriga familjen var lite mer skeptiska till spenaten som är i det receptet. Recepten känns fräscha och med nytänk och det är flera ingredienser som är helt nya för mig, som t.e.x tempeh. Det är alltid roligt att testa på nya smaker oavsett om det blir nya favoriter eller ej. Boken passar alla veganer som lever studentliv alldeles utmärkt men också den som vill äta lite grönare oavsett köksstorlek.