Stora kokboken för små kök

Bok av Erica Zontho
Att laga mat på en liten yta kan vara en utmaning. Det vet alla som någon gång bott i studentlägenhet, åkt på husvagnssemester eller försökt laga mat i det sparsamt utrustade köket på landstället. Men att köket är litet betyder inte att matlagningsglädjen måste vara det. Stora kokboken för små kök är kokboken för dig som lever smått, men som inte vill låta det begränsa din matlagning. Här får du lära dig att laga lasagne utan ugn, småkakor i stekpanna, eller crêpes där osten får smälta inuti i stället för ovanpå. Samt en hel del andra smarta knep för att trivas i det lilla köket. Recepten är helt igenom växtbaserade och enkla att laga de kräver varken ugn eller mer än två spisplattor. Vad sägs om apelsintofu med ångkokt grönkål, olivburgare med persiljemos eller sötpotatishalvor med jordnötskräm? Och till efterrätt, varför inte en stekt äppelpaj?
Små kök är en kokbok som består av 111 recept som är 100% växtbaserade. De är anpassade för ett litet kök och där man nödvändigtvis inte behöver ha en ugn i sitt kök. Jag gillar att recepten är enkla och tydliga att följa och det är heller inte en meterlång ingredienslista i varje recept. Jag har provlagat några stycken recept ur boken och av dessa blev den öppna lasagnen en ny favorit, i alla fall hos mig. Övriga familjen var lite mer skeptiska till spenaten som är i det receptet. Recepten känns fräscha och med nytänk och det är flera ingredienser som är helt nya för mig, som t.e.x tempeh. Det är alltid roligt att testa på nya smaker oavsett om det blir nya favoriter eller ej. Boken passar alla veganer som lever studentliv alldeles utmärkt men också den som vill äta lite grönare oavsett köksstorlek.