Champagne

Bok av Britt Karlsson
Champagne är en av världens mest berömda viner. Det finns inget annat vin som är så associerat med festligheter som detta franska bubbel. I denna bok tar författarna med läsaren till spännande möten med franska vinbönder i Champagneregionen. Här finns givetvis även detaljerad information om produktionstekniken, de olika stilarna, distrikten, reglerna och druvorna.
Champagne är ett franska mousserande vin som har en lång historia och älskas av konsumenter världen över. Vinet serveras ofta vid festligheter som nyår, födelsedagar och liknande. I denna bok vill författarna ge en djupare bild av denna exklusiva dryck. De reser till vingårdarna i Champagne för att ta reda på hur vinet produceras och vinböndernas syn på drycken. För detta bubbel är mycket viktigt för det lokala jordbruket och områdets bönder. Jag gillar framför allt att författarna lyfter fram små producenter och mindre odlare eftersom deras jobb är otroligt viktigt, men ofta hamnar i skuggan av de stora Champagnehusen som Moët et Chandon och Taittinger.

Författarna beskriver på ett pedagogiskt sätt vad det är som gör champagne så unikt och varför andra länder och regioner inte kan kopiera denna dryck. De beskriver detaljerat om den ikoniska produktionstekniken, de olika stilarna och distrikten, det omfattande regelverket samt de klassiska druvorna. Resultatet är en mycket informativ bok om ett av världens mest berömda och uppskattade viner.