Nollan och nätet, #1

Noelias hemlighet

Noelia´s secret
Bok av Caroline Engvall
"Viktigt och aktuellt!" TV4 Nyhetsmorgon NYHET! - Lär barn om säkerhet på nätet! Nollan är nio år och funderar mycket över livet. Hon känner sig lite annorlunda. Men så träffar hon Wilma på nätet. Wilma är allt hon behöver i en kompis. Hon är snäll, rolig och förstår allt - till skillnad från mamma. Allt Nollan vill är att Wilma ska tycka om henne. Så när Wilma frågar om Nollan kan skicka några bilder på sig själv går hon med på det. Noelias hemlighet är den första boken i en serie om Nollan. Böckerna ska underlätta för vuxna och barn att starta samtal om livet på nätet. Caroline Engvall är författare, journalist och föreläsare. Hon debuterade 2008 med biografin 14 år till salu som har sålt i mer än 200 000 exemplar. Sedan dess har hon ägnat stora delar av sin tid åt kampen mot sexuellt utnyttjande av unga, bland annat genom utbildningsmaterial, hjälpsajter, poddar och tv-dokumentärer. Hon är en av Sveriges ledande auktoriteter i ämnet. "En av årets viktigaste barnböcker" @Barnbokhyllan "Så oroligt viktigt ämne" @Bokhyllaniskuggan "Mycket bra bok" @Gustavsbokhylla "En bok som verkligen behövs" @Barnboksbloggen Recensionsutdrag från text som publiceras i BTJ-häftet nr 19, 2020. Lektör Annika Lundeberg Denna bok passar utmärkt på bibliotek, den kan läsas högt i varje klassrum och hemma för att underlätta samtal. Boken avslutas med olika samtalstips, frågor och exempel på varningssignaler. Helhetsbetyg: 4 av 5.
Nioåriga Noelia, kallad Nollan, känner sig ensam i skolan och får en vän på nätet. Glädjen är stor och Nollan vill njuta av den för sig själv, vilket gör att det blir tufft när vännen plötsligt inte verkar vara en särskilt bra vän längre.
Hur ska man som barn våga berätta vad som händer på nätet?
Hur ska man som förälder, lärare eller annan vuxen våga närma sig barnens värld på nätet.
Caroline Engvall har med Nollan skapat en serie som överbryggar denna sortens hinder och allt är illustrerat finstämt och träffsäkert av Katarina Vintrafors.
En bok alla som har en 9-åring i sin närhet borde ha!
Detta är en serie som behandlar vanliga men obehagliga situationer som barn kan hamna i på nätet. Böckerna är tänkta att underlätta för vuxna och barn att samtala om livet på internet.

I första boken ”Noelias hemlighet” får vi följa Noelia 9 år (som även kallas Nollan).
Hon känner sig ensam i skolan men allt känns bättre när hon lär känna elvaåriga Wilma på nätet. Wilma är snäll och lyssnar på Noelia, en riktigt vän.
Plötsligt ändras något, Wilma börjar vilja ha bilder på Noelia. Först vanliga selfies men snart blir det värre och bilder på hennes mage efterfrågas, sen mer. Noelia tycker inte det känns bra och Wilma blir som förbytt. Istället för snälla meddelande med omtanke kommer nu pressande och hotfulla meddelande. Hur ska Noelia hantera detta som känns så jobbigt?

Andra boken ”Noelias revansch” behandlar istället näthat och mobbning. Noelia får läsa hur hennes klasskompisar skriver elaka saker om klasskompisen Josefin i den gemensamma klasschatten. Noelia blir ledsen och vill stå upp för Josefin men blir samtidigt rädd att hon ska råka illa ut istället. Ännu en jobbig händelse som Noelia behöver lista ut hur hon ska hantera.

Jag har högläst bägge böckerna tillsammans med min 7-åring. Vi fick till bra diskussioner och hon kunde verkligen ta till sig berättelserna på en bra nivå.
Efteråt tyckte hon bägge böckerna var väldigt bra. På eget initiativ förklarade hon hur hon kunde känna hur barnen kände sig i böckerna och drog en parallell till boken ”Stella och Hemligheten” som hon tyckte också var bra på det sättet.
Böckerna är skrivna på ett sätt som även passar för äldre barn. Min äldsta är 10,5 år och jag kommer högläsa Nollan-böckerna även för honom.
Texten är tydlig och lätt att ta till sig utan att bli för barnslig. I slutet av böckerna finns diskussionsfrågor och ytterligare info om grooming och näthat/mobbning.
Nollan och nätet passar väldigt bra till
skolbibliotek, böcker som borde läsas högt och diskuteras i alla klasser från ca 7/8-12 år.

Jag tycker Engvall skriver med en väldigt bra balans just kring internet i sin text. Det är respektfullt för barnen och deras intresse men ändå ärlig kring vad som faktiskt kan hända. Idag är det svårt att skydda barnen helt från internet och det obehagliga även om man som förälder ibland lockas av det. Jag tycker då det är superbra med dessa böcker som förmedlar ett kritiskt tänkande kring nya internet-kontakter och att det ALLTID är okej att be om hjälp från en vuxen även om man som barn känner skuld och att det är ens eget fel. Att förmedla bra strategier och sätt att bete sig på nätet.

Bra och viktiga böcker! Efter att jag också läst för min äldsta så ska dessa böcker få vandra vidare till barnens skolbibliotek ❤️
Jag tror att jag har läst en av årets absolut viktigaste bok som berör ett otroligt viktigt ämne.
Vad händer när man känner sig ensam och tror sig hitta en ny bästis på nätet som i verkligheten visar sig vara någon helt annan. Hur ska man våga berätta för mamma?
Det här är något som Noelia berättar om i den här oerhört välskrivna och pedagogiska boken. Caroline belyser vikten av att våga prata med barnen där hemma om vad som kan hända på nätet och att våga prata med någon vuxen hemma om det skulle hända.

Nollan och nätet - Noelias hemligt är första boken i den blivande serien där tanken är att underlätta för vuxna och barn att samtala om livet på nätet. Dessutom finns bra sidor med tips till bra diskussionsfrågor. Men även bra information om signaler man kan vara uppmärksam på hos barn och unga.