Den trogne läsaren

Uskollinen lukija
Bok av Max Seeck
NEW YORK TIMES BESTSELLER! Den amerikanska utgåvan av Den trogne läsaren tog sig in på topplistan! En finsk thriller som utspelar sig under några vintriga dagar i Helsingfors. Kommissarie Jessica Niemi kallas till en tjusig villa där polisen efter ett larm har funnit en kvinna brutalt mördad. Hennes man är en känd författare som just denna kväll är iväg på ett framträdande. På natten när en lokal polis hjälper honom hem råkar de ut för en bilolycka och de två omkommer. Men strax därefter skymtar författaren på en kamerasekvens från tunnelbanan i Helsingfors. Jessica Niemi och hennes kollegor står inför ett mysterium som accelererar allteftersom timmarna går. Vem mördade kvinnan i huset och var är hennes make, författaren? En thriller i makalöst tempo som på bästa manér håller läsaren på halster fram till sista sidan. Boken är hittills såld till 35 länder.
I Helsingfors jobbar kriminalpolis Jessica Niemi. En sen vinterkväll får Jessica och hennes kollegor larm om att frun till en välkänd författare hittats död. Innan natten är slut har även tre andra personer död och allt följer ett mönster. Alla mord har begåtts på samma sätt som i författarens böcker. Är det en eller flera gärningsmän? Är fler mord att vänta? Går det att stoppa? Det verkar också som att någon vill komma åt Jessica.

Tjohoo vilken spännande thriller! Den håller ett högt tempo och är spännande rakt igenom. Mitt enda lilla minus egentligen är Jessicas liv i dåtid. Det tog lite tid innan jag kopplade att det handlade om Jessica för länge sen. Jag förstod heller inte riktigt kopplingen till det då och vad det hade att göra med nutiden. Men boken var riktigt bra överlag! Jag hoppas det kommer en fortsättning.
Det är inte ofta som jag läser böcker av finska författare och speciellt inte thrillers så jag är så glad att jag fann den här. Det är suveränt bra skrivet och spännande från första stund. En riktig bladvändare som det är svårt att lägga ifrån sig. ¨
"Boken utspelar sig under några vintriga dagar i Helsingfors. Kommissarie Jessica Niemi kallas till en tjusig villa där polisen efter ett larm har funnit en kvinna brutalt mördad. Hennes man är en känd författare som just denna kväll är iväg på ett framträdande. På natten när en lokal polis hjälper honom hem råkar de ut för en bilolycka och de två omkommer. Men strax därefter skymtar författaren på en kamerasekvens från tunnelbanan i Helsingfors. Jessica Niemi och hennes kollegor står inför ett mysterium som accelererar allteftersom timmarna går. Vem mördade kvinnan i huset och var är hennes make, författaren?"
Roger Koponen är en stor och känd författare, nu hittas hans fru mördad i deras hem.

Innan natten är över har ytterligare tre personer hittats mördade.

Ganska snart upptäcker man att morden har utförts på samma sätt som i författarens bestseller. Fortsätter det så kommer fler mördas.

Kommissarie Jessica Niemi är en av de som försöker hitta seriemördaren. Vi får även följa henne tio år bakåt i tiden parallellt med nutid.

Vem är den skyldige? Hur många till ska behöva sätta livet till?
Är Jessica i fara?

Wow, vilken bok. En riktig bladvändare där jag var fast direkt. Spänning från första sidan som bara ökar ju mer du läser.
Tempot är snabbt och det händer hela tiden oväntade vändningar jag inte räknat med. Då och då kryper det under skinnet på mig av obehag.

Jag gillar flera av karaktärerna, speciellt Jessica. Miljöbeskrivningarna är bra beskrivna vilket gör att jag känner att jag är där och ser vad de ser, vilket gör det lite obehagligt.

Gillar du thrillers med mycket spänning och driv ska du läsa denna.
Kriminalöverkonstapel Jessica Niemi blir förste utredare när ett makabert dödsfall sker i världsberömda författaren Roger Koponen's lyxvilla vid en havstomt i Brändö, Helsingfors. Tempot är snabbt, oväntade händelser avlöser varandra och utredningsteamet ställs inför scener de aldrig upplevt tidigare.

Innan första dygnet av utredningsarbete är över har ytterligare dödsfall skett och likheterna med intrigerna i Roger Koponen's böcker känns otvetydiga, temat verkar vara häxjakt. Men varför? Vem ligger bakom det hela och vad är syftet?

Jessica har ett förflutet och en familjesituation som hennes kollegor inte känner till, men samarbetet i teamet är utmärkt och de olika profilerna kompletterar varandra väl. Vi får parallellt följa med händelser i Jessica's liv tio år tidigare, upplevelser som helt klart har format henne.

Tempot höjs successivt och händelserna kryper närmare, Jessica börjar befara att hon själv är i fara.

Vändningarna i boken är snabba och svåra att förutspå, det här är definitivt en spänningsroman att rekommendera.

Gissar att uppföljaren om Jessica som publicerades i september 2020 är en psykologisk thriller som blir svår att vänta på tills den är översatt till svenska, så för omväxlings skull blir det läsning på finska.