Duktiga flickors revansch

Bok av Birgitta Ohlsson
"Prestationsprinsessor", "duktiga flickor". Samhällets syn på högpresterande kvinnor skevar. Vi har bland annat hört röster som menar att kvinnor ska sluta vara duktiga och sänka kraven på sig själva, men är det verkligen rätt väg att gå? I själva verket har vi mycket att lära av den duktiga flickan. Flit, strävsamhet och höga förväntningar möjliggör klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Nu tar Birgitta Ohlsson revansch för den duktiga flickan. Med utgångspunkt i sitt eget liv visar hon att duktighet och höga prestationskrav inte behöver vara en börda. Det kan lika gärna vara ett maktmedel och ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle. I den här boken går Birgitta Ohlsson ut med ett personligt och politiskt försvarstal till de duktiga flickorna, och visar vilken kraft och frihet som kommer med att vara "duktig".
Birgitta Ohlsson vill med denna bok ge de duktiga flickorna revansch. Personliga anekdoter från hennes egna liv varvas med fakta och olika perspektiv lyfts hela tiden fram. Det finns även en återkommande tidslinje i boken som visar feministiska framsteg. Myter krossas och budord ger en känsla av power. Högt och lågt. Mycket rymms inom bokens drygt 200 sidor.

Vilken intressant läsning! Birgitta Ohlsson har länge varit en förebild för mig, både i mina tidigare europavetenskapliga studier men även som den feminist hon är. Jag kan i många fall känna igen mig själv i det hon skriver. Jag är på många sätt en typsik duktig flicka. Jag vill hela prestera och några av mina drömmar och mål skrämmer mig. Men jag går också min egen väg. Trots att jag var säker på att jag skulle gilla boken innan blev jag positivt överraskad och den var så mycket bättre än förväntat. Att det är så mycket som rymms på relativt få sidor är imponerande. Denna bok borde alla läsa!