Morden på Mörkö

Samuel Karlsson
Polisen Jessica Jackson har precis fått ärva ett nedlagt mejeri och börjar drömma om att grunda ett mikrobryggeri. Men snart grusas hennes planer när ett lik flyter i land på den lilla ön. Dessutom försvinner en kvinna efter ett party i bygdegården, och Jessica dras in i en härva av hot och svek. Mindre

Polisen Jessica Jackson har precis fått ärva ett nedlagt mejeri och börjar drömma om att Mer

4 utgåvor
Välj utgåva
Morden på MörköSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177797401
Morden på MörköSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178610051
Morden på MörköSvenska - E-bok
ISBN: 9789177797937
Morden på MörköSvenska - Pocket
ISBN: 9789178615100
Det här är den första boken i en serie om Jessica Jackson och hennes poliskollegor i den småländska staden Västervik. Här flyter plötsligt en död kropp iland ute vid skärgården och Jessica, som egentligen har semester, blir övertalad att delta i utredningsarbetet. Hon kan inte förneka att hon är nyfiken och dessutom anses hon ha en lokalkännedom som andra saknar. Jessica har också en förmåga att bli delaktig och inblandad i en mordutredning om hennes närstående är det, oavsett hur mycket hon än försöker hålla sig ifrån saken.

Bara ett kort tag efter att den avlidne spolats upp bland kobbarna försvinner en ung kvinna efter en fest. Det visar sig att festen spårat ur och i Västervik finns många känslor som ibland tenderar att brusa upp. Polisen tror att det är invånare som bott i trakten under flera generationer som vill sopa igen spår av sina hemligheter. Många av de bofasta gör å andra sidan allt för att hitta någon att skylla på bland de nyanlända i trakten. Det ska visa sig att Jessica och hennes kollegor får en hel del att göra. Det är nämligen släktband, affärsuppgörelser och mycket annat som ligger bakom mord och försvinnanden. Alla vill inte heller att polisen är i trakterna och snokar ska det visa sig.

Vad jag tycker om boken
Den här deckaren håller ett högt tempo överlag och såväl persongalleri som omgivning är väl beskrivet. Kanske är det för att jag inte är helt obekant med staden Västervik som den här boken lockar mig lite extra, och kanske är det också därför det blir lättare att se skärgården och skogarna framför ögonen under läsningen? Man kan dock inte bortse att författaren gjort ett gediget arbete i att ta reda på detaljer om staden.

När det gäller polisarbetet i boken kan jag ibland tycka att utredning blir lite långsökt och långdragen. Vissa saker känns otroliga, men det kan säkert också förekomma. Polisen läcker ut uppgifter kring det drunknade offrets identitet utan att denne är bekräftad och det kan låta osannolikt men det finns rötägg även inom poliskåren.

Jessica Jackson är en kvinna som däremot känns extremt realistisk och jordnära. Boken kretsar framför allt runt henne, men författaren får trots allt med detaljer om brotten och allt som skett kring henne på ett bra sätt. Det här är en bok som man inte gärna lägger ifrån sig direkt, utan man vill gärna ta ett kapitel till.