Köplust

Needful Things
Bok av Stephen King
I småstaden Castle Rock i Maine öppnas ett antikvariat med namnet Needful Things. Butiken säljer sådant som kunden alltid önskat sig. Kunderna får efter ett tag mardrömmar där de är övertygade om att någon försöker stjäla det de köpte i butiken och de blir övertygade om att det enda de kan göra är att gå till anfall.
Needful Things är tänkt att vara en kommentar på konsumtionssamhällets fixering vid ägodelar och författaren illustrerar detta med en butik som säljer skräp som i betraktarens ögon blir något ovärderligt. Butiken ägs av en man som ger kunderna en obeskrivlig känsla av obehag. De som har köpt sakerna börjar även försumma vänner och familj och till slut är den nya ägodelen det enda som betyder något. Bokens budskap är att i dagens kapitalistiska samhälle har människor blivit sjukligt fixerade vid materiella ägodelar, och till och med väntar sig att alla problem kommer att lösas om man bara äger de rätta prylarna. Budskapet är aktuellt i dagens kapitalistiska samhälle och bokens premiss hade varit ett effektivt sätt att få fram budskapet om boken endast hade koncentrerat sig på ett litet antal karaktärer och inte hade varit så utdragen.

Det stora problemet med boken är att det finns för många karaktärer som bara nämns som hastigast i en halv sida och sedan aldrig syns till igen. Enligt mig blir Kings böcker som bäst när de fokuserar på ett litet antal karaktärer och låter bokens händelser centreras kring dessa få karaktärer. Dessa karaktärer finns i poliskonstapel Alan Pangborn, som förlorade sin fru och son i en tragisk olycka, och som är den enda som inte köper något i butiken och därför är den enda som inte påverkas av dess närvaro, hans flickvän Polly som har ett mystiskt förflutet utanför den lilla staden och som lever med så svåra smärtor att hon är beredd att ta till drastiska metoder för att bli av med dem, och Brian, elvaåringen som cyklar inom den nyöppnade butiken och hittar ett ovärderlig samlarkort.

I Needful Things försöker dock King skildra hur invånarna i en hel stad påverkas av den lilla antikaffärens närvaro och kan därför presentera exempelvis en granne som köper något och sedan aldrig syns till igen. Detta gör i mitt tycke boken alldeles för utdragen och tar utrymme från den centrala konflikten.

För att sammanfatta så har boken en intressant premiss och ett tankeväckande budskap som tyvärr inte kommer till sin rätt i en alldeles för seg bok.