Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Felix Herngren  
Allan ska fylla hundra jämnt. Men han trivs inte på sitt trista hem så han flyr fältet genom fönstret och tar sig därifrån. Han trasslar snart till tillvaron då han råkar möta både tokfnattar och kriminella. Men det är ingenting mot vad han gjort förr. Då var han minsann en person som ändrade skeendenas gång. Mindre

Allan ska fylla hundra jämnt. Men han trivs inte på sitt trista hem så han flyr fältet genom Mer

Erfarne Robert Gustavsson spelar här hundraåringen som ledsnat på en tynande tillvaro på ålderdomshemmet. Det gör han på själva födelsedagen när kommunalråd och lokalpress väntar. Han gör som han alltid gjort. Han tar sig ut på äventyr. Storyn bygger både på vad han gör som rymling och vad han gjort förr. Under sina hundra år har han hunnit med mycket, även för sin ålder.
Filmen bygger på Jonas Jonassons bok med samma namn och har regisserats av Felix Herngren. Det är en smårolig berättelse vi får ta del av i filmen och jag antar att många uppskattat den, för den blev en braksuccé på biodukarna även utanför landets gränser. Men jag är inte lika imponerad. Jag älskade boken och tycker inte att filmen gör boken rättvisa. Filmen lyfter inte alls till samma höjder utan blir mest tokrolig utan att vara intressant. Men Gustavsson är duktig. Det är han. Och hans sminkning är suverän.