Amelie från Montmartre

Amélie
Film från 2001 regisserad av Jean-Pierre Jeunet
Amélie är en blyg servitris i Montmartre i Paris. En dag bestämmer hon sig för att göra livet lite bättre för personerna i sin omgivning. Hon inser att hon även måste våga förbättra sitt egna liv och kliva ut från ensamhetens klor. Hon måste återerövra de äventyr som gör livet värt att leva. Filmen är på franska.
Ja den här gamla rullen är ju en klassiker. Rekommenderas om du vill ha lite feelgood. Mysig musik också!
Helt underbar!! En av mina absolut favoritfilmer. Här följer vi Amelie som är på många sätt lik Kafkas berättarjag i ”Förvandlingen” och har spenderat mycket tid för sig själv i sin egna värld, men som av olika omständigheter måste ta sig ut ur sin bubbla.
Underbar feel good-film med charmiga karaktärer och gulliga detaljer. Efter att ha sett filmen går man runt med ett leende på läpparna och funderar på vad man kan göra för att glädja andra. Rekommenderas hjärtligt.
Den här pärlan till film återkommer jag ofta till. Filmen är en kärlekshistoria och ett mysterie i ett berättad på ett vis som känns nästan som en saga. Rolig, sorglig och magisk.
Fantastisk saga som både är en fröjd för ögat och själen. Färganvändningen, karaktärerna, storyn och bildspråket gör den här filmen svårslagen.
Denna film, vars originaltitel är Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, är en av de mest berömda franska filmerna som gjorts. Den handlar om servitrisen Amélie som vill skapa ett bättre liv för hennes nära och kära. Samtidigt måste hon våga förändra livet för sig själv. Hon växte upp i ensamhet och måste nu kämpa mot sin blyghet.

Filmen klassas som en komedi, men den har många viktiga underliggande budskap. Bland annat handlar filmen om individens kraft att förändra sitt liv och börja om på nytt. Den skildrar människomöten, problem i vardagen och livet i övrigt. Den utspelar sig i stadsdelen Montmartre i Paris och skildrar väldigt bra den franska mentaliteten och stadens atmosfär. Det är en otroligt vacker och tänkvärd film som jag varmt rekommenderar, framför allt till personer som är intresserade av Frankrike. Även personer som gillar feelgood-filmer av den mer seriösa sorten bör se denna.