Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared
Film från 2013 regisserad av Felix Herngren

Allan ska fylla hundra jämnt. Men han trivs inte på sitt trista hem så han flyr fältet genom fönstret och tar sig därifrån. Han trasslar snart till tillvaron då han råkar möta både tokfnattar och kriminella. Men det är ingenting mot vad han gjort förr. Då var han minsann en person som ändrade skeendenas gång.

Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Zavvi.com
~47 kr (4.49 EUR)+ 6.99 EUR frakt
Discshop
49 kr + 29 frakt
Ginza
49 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 39 frakt
Base.com
~63 kr (5.49 GBP)okänd frakt
Adlibris
99 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 19 frakt
Ej verifierad butik
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (Blu-ray)
99 kr
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
99 kr
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (Blu-ray)
99 kr
365games.co.uk
~103 kr (8.99 GBP)+ 2.99 GBP frakt
Shop4world.com
~103 kr (8.99 GBP)+ 6.99 GBP frakt
Erfarne Robert Gustavsson spelar här hundraåringen som ledsnat på en tynande tillvaro på ålderdomshemmet. Det gör han på själva födelsedagen när kommunalråd och lokalpress väntar. Han gör som han alltid gjort. Han tar sig ut på äventyr. Storyn bygger både på vad han gör som rymling och vad han gjort förr. Under sina hundra år har han hunnit med mycket, även för sin ålder.
Filmen bygger på Jonas Jonassons bok med samma namn och har regisserats av Felix Herngren. Det är en smårolig berättelse vi får ta del av i filmen och jag antar att många uppskattat den, för den blev en braksuccé på biodukarna även utanför landets gränser. Men jag är inte lika imponerad. Jag älskade boken och tycker inte att filmen gör boken rättvisa. Filmen lyfter inte alls till samma höjder utan blir mest tokrolig utan att vara intressant. Men Gustavsson är duktig. Det är han. Och hans sminkning är suverän.
Filmen är regisserad av Felix Herngren och den är baserad på en bok med samma namn. Både boken och filmen handlar om Allan Karlsson, en hundraåring som levt ett minst sagt spännande liv.

Allan är inte speciellt förtjust i uppståndelse och bestämmer sig därför för att skippa sitt eget firande och rymma från ålderdomshemmet han bor på. Det är inte första gången i hans liv som han har valt att ta drastiska beslut eller som hans beslut har fått omfattande konsekvenser för omgivningen.

Filmen handlar både om Allans livshistoria och hur hela samhället har förändrats drastiskt under de senaste hundra åren. I både filmen och boken skildras det här på ett spännande och sammanflätat sätt. Nuet och dåtiden blandas på ett sätt som vare sig känns rörigt eller förvirrande. Det är en film som passar alla, den är rolig och välgjord.