Manhattan Transfer

Bok av Katja Hvenmark-Nilsson
Utan någon reservplan och med en påse svensk lakrits i väskan reser Vienna Anderzén ensam till New York. Drömmen är att bli fotograf. Bakom sig lämnar hon en traumatisk separation, ett strukturerat jobb som havererat och arga lappar från grannarna. Det Vienna vet om staden har hon lärt sig från amerikanska teveserier. Men livet i den neonbelysta betongdjungeln visar sig bli en omtumlande upplevelse. Hon flyttar in i ett kollektiv i Brooklyn där hon träffar den sargade levnadskonstnären Courtney och hunden Play. Snart upptäcker Vienna nya sidor av sig själv. För att överleva i staden och uppnå sin dröm måste hon slänga präktigheten och kontrollbehovet åt sidan. Hon måste bli streetsmart. Manhattan Transfer är en rapp feelgood om frigörelse och självständighet, om att finna sig själv. Katja Hvenmark-Nilsson bodde själv ett år i New York och boken är en hyllning till staden och de oförglömliga möten hon upplevde där. KATJA HVENMARK-NILSSON, född i Uppsala 1983, är utbildad gymnasielärare i engelska och svenska, och varvar idag arbetet som lärare med att frilansa som föreläsare och konsult. Manhattan Transfer är hennes skönlitterära debut, hon har tidigare skrivit två facklitterära böcker om arbetet som lärare. Detta är Print on Demand-utgåvan.
Jag gillar boken! Jag gillar verkligen att boken handlar om Linköping eftersom jag bor 20 minuter därifrån. Det är kul att känna igen sig i boken. Boken är väldigt rolig emellanåt. Jag skrattade högt flera gånger. Boken har även djup i sig, det är inte bara glatt och roligt. Boken har en rolig handling och att Vienna reser till New York är absolut ett bra val av Hvenmark-Nilsson.
Jag gillar språket och att boken är väldigt lätt att ta till sig.
Jag tycker att bokens mörka delar är lagom jobbiga. Jag skulle kalla boken feelgood nästan rakt igenom, förutom några få delar i boken.
Jag gillar att det nästan bara är roligt och glatt. Ibland behövs sådana böcker också!
Det enda negativa jag kan tänka mig är att folk som inte känner till Linköping kan störa sig lite på att det är ganska detaljerade beskrivningar av Linköping. Jag som känner till det väldigt väl gillar det, men en som inte känner till Linköping kan kanske störa sig lite på det.
En helt klart läsvärd bok!