Geiger

Bok av Gustaf Skördeman
Hon har precis vinkat av barnbarnen när telefonen ringer. I luren hörs ett enda ord: Geiger. Hela hennes värld gungar till, trots att hon vetat i decennier att detta eventuellt skulle inträffa. Det är dags att leta fram vapnet och smyga fram bakom maken för att sätta mynningen vid hans huvud och trycka av.
En kvinna, som precis tagit hand om sina barnbarn, svarar i telefon. Strax därefter skjuter hon ihjäl sin man. Sedan försvinner hon. Varför och vad som egentligen ligger bakom är vad boken handlar om. Vi följer även Sara, som växte upp med familjen det kretsar kring. Hon är polis och trots att hon inte ska jobba med fallet kan hon inte riktigr låta bli.

Boken tar fart i ett högt tempo, som sedan saktas ned något under läsningens gång. Det är snabba vändningar och spänningen håller i sig boken igenom. Det är politik på internationell nivå och relationer i en bra blandning där båda delar får sin del.

Boken kräver koncentration och är ingenting som man bara hastar sig igenom. Jag gillar skarpt bitarna om klass och vad kändisskap kan låta oss komma undan med. Dessutom är delarna om prostitution tyvärr högaktuella idag.

Det är bra och det är välskrivet. Men det är ändå något som gör att jag inte helt fastnar i berättelsen. Kanske är ser lite för mycket actionrulle för mig. Kan dock tänka mig att många skulle älska den här.