Geiger

Bok av Gustaf Skördeman
Hon har precis vinkat av barnbarnen när telefonen ringer. I luren hörs ett enda ord: Geiger. Hela hennes värld gungar till, trots att hon vetat i decennier att detta eventuellt skulle inträffa. Det är dags att leta fram vapnet och smyga fram bakom maken för att sätta mynningen vid hans huvud och trycka av.
Historien handlar mest om Sara, en polis som arbetar mot prostitution men som hamnar i en mordhistoria. Vi får följa polisen i hennes vardagliga arbete, i hemmet och när hon blandar sig i mordet som hon egentligen inte ska utreda.

Boken är en spionthriller som har ett spann på 30 år, en spännande historia med ett oväntat slut.
Rekommenderas varmt.
Här har vi en bok som höll mig fast från första sidan till sista!

Extremt spännande & händelserik rakt igenom!

Boken är lättläst & eftersom kapitlen är korta var det svårt att sluta läsa. Jag ville jag bara läsa ett kapitel till & till slut efter knappt två dagar var boken slut.

Här har vi en makalös historia där en familjs hemligheter sträcker sig tillbaka flera årtionden.
Historien känns inte alls osannolik utan skulle kunna vara en helt sann berättelse om Sveriges inblandning under kalla kriget.

Vi får följa med i en händelsekedja som legat dold i 30 år men som nu sätter igång en kedjereaktion med inblandning från såklart familjen Broman som boken startar hos till svensk polis samt tysk & svensk säkerhetstjänst.
En salig blandning karaktärer som vävs ihop så fantastiskt bra i boken att den på inga sätt blir rörig
Det här var kul. En spionroman med kopplingar tillbaka till kalla kriget som utspelar sig i Sverige. Riktigt snyggt gjort är det också. Spännande från första till sista sidan. Redan i första kapitlet får man som läsare en rejäl överraskning. Inte blir det sämre av att det är författarens debutroman. Vill genast ha mer, och om jag förstått rätt så kommer det en fortsättning också.

Stellan Broman, nu sen länge pensionär men en gång i tiden en riktig storhet inom underhållnings-TV, hittas skjuten i Brommavillan och hustrun Agneta är försvunnen.

Polisen Sara Nowak har egentligen inget med fallet att göra men blir ändå inblandad då hon som barn lekte med parets döttrar. Och hon kan sen inte låta bli att driva sin egen utredning av mordet. Samtidigt som hon tvingas konfronteras med sitt eget förflutna.
Det är en otrolig men ändå trovärdig historia. Som sig bör med några överraskande twistar och på slutet knyts allt skickligt mycket skickligt ihop samtidigt som det också lämnas en öppning för en fortsättning.
Geiger är en spännande bladvändarthriller. Det är spioner, konspirationer och kalla kriget som för tankarna till John Le Carrés spionthrillers. Jag är inte ens särskilt förtjust i spionthrillers i vanliga fall, men det här går jag igång på!
En kvinna, som precis tagit hand om sina barnbarn, svarar i telefon. Strax därefter skjuter hon ihjäl sin man. Sedan försvinner hon. Varför och vad som egentligen ligger bakom är vad boken handlar om. Vi följer även Sara, som växte upp med familjen det kretsar kring. Hon är polis och trots att hon inte ska jobba med fallet kan hon inte riktigr låta bli.

Boken tar fart i ett högt tempo, som sedan saktas ned något under läsningens gång. Det är snabba vändningar och spänningen håller i sig boken igenom. Det är politik på internationell nivå och relationer i en bra blandning där båda delar får sin del.

Boken kräver koncentration och är ingenting som man bara hastar sig igenom. Jag gillar skarpt bitarna om klass och vad kändisskap kan låta oss komma undan med. Dessutom är delarna om prostitution tyvärr högaktuella idag.

Det är bra och det är välskrivet. Men det är ändå något som gör att jag inte helt fastnar i berättelsen. Kanske är ser lite för mycket actionrulle för mig. Kan dock tänka mig att många skulle älska den här.