Den sista flickan : berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten

The last girl
Nadia Murad

`Telling my story of first, surviving genocide and then, as a captive of ISIS is not easy, but people must know.' The remarkable and courageous story of Nadia Murad, a twenty-three-year-old Yazidi woman who is working with Amal Clooney to challenge the world to fight ISIS on behalf on her people.

Mindre

`Telling my story of first, surviving genocide and then, as a captive of ISIS is not easy... Mer

18 utgåvor
Välj utgåva
The Last GirlEngelska - Pocket
ISBN: 9780349009773
The Last Girl : A MemoirEngelska - Pocket
ISBN: 9780349009759
The Last GirlEngelska - Okänt
ISBN: 9780349009742
The Last GirlEngelska - Inbunden
ISBN: 9781683248453
Last GirlEngelska - Pocket
ISBN: 9781524762445
The Last GirlPocket
ISBN: 9789353173227
Nyhetsinslagen om krigen i Syrien och Irak har varit oändliga och till slut ser man de inte längre. Flyktingarna som vill in i vårt land tar aldrig slut, hur många kan vi ta in? Människor som bara blir siffror. Men när man läser Nadia Murads egna berättelse om hur det var att vara yazirer i kriget då blir siffrorna människor igen. För att använda hennes egna ord är det ”en uppriktig och saklig berättelse”.

På ett väldigt detaljerat sätt skildras hennes liv i Kocho före, under och efter fångenskapen hos IS. Det är många detaljer om miljön, hur det såg ut och hur människorna var. Tack och lovär de hemska övergreppen och våldtäkterna hon och alla andra kvinnor utsattes för av IS bara omnämnda, utan detaljer. Det är en omskakande berättelse som inte lämnar någon oberörd. I slutet har en önskan, att hon ska vara den sista flickan i världen med en berättelse som hennes. Tyvärr är det en önskan som inte slagit in. Runt om i världen utsätts kvinnor för det här hela tiden i krig (och utanför krig). Världen får inte blunda för det. Vi får inte blunda för det.

Kan någon som läst boken säga att vi tar in för många flyktingar om det innebär att vi stänger dörren för en av dessa kvinnor?

En väldigt viktig bok att läsa och som borde vara obligatorisk i skolan.