Kajakbyggerskan

Bok av Gunilla Cullemark
Är det slumpen, en högre mening eller stundens ingivelse? Vem vet. Mias beslut att bygga en kajak kommer som en överraskning, inte minst för henne själv som inte har gjort något liknande sedan träslöjdens skeva smörknivar. Nyseparerad, sviken och med en vardag som främst består av att betrakta livet från sitt fönster antar hon utmaningen. När hon ger sig i kast med kajakritningarna tar hennes inre resa fart. Nya människor korsar hennes väg och ger henne energi, och när den australiske kajakbyggaren Jim dyker upp påverkas hon på ett sätt hon inte kan värja sig mot. Mia pendlar mellan invanda mönster och en stark frihetslängtan. Sakta sätts något igång inom henne som tidigare varit stumt - kan hon stänga den gamla dörren i sitt liv och bara ge sig hän? Kajakbyggerskan är en upplyftande feelgood om en medelålders kvinna som tar sig an en livskris på ett kreativt och originellt sätt. Det här är Print on Demand-utgåvan. Gunilla Cullemark föddes i Norrtälje 1960. Idag bor hon i Stockholm och ger kurser och workshops som inspirerar till berättarglädje och skrivlust genom sitt företag SkrivSprånget. Författardrömmarna som väcktes redan i skolåldern tog henne så småningom till en skrivarverkstad och studier i litteraturvetenskap. Gunilla har tidigare kommit ut med romanen Luskokarungen och novellsamlingen Vinddrake samt skrivit manus till flertalet pjäser för kulturföreningen RoJ. .
Boken handlar om 50-åriga Mia som befinner sig i en livskris. Hon har blivit lämnad av sin man helt plötsligt och är sjukskriven.
Hon har ingen energi och orkar inte ta sig för något.
När hon surfar på nätet hamnar hon på en sida om att bygga en kajak.
Detta väcker hennes intresse och hon känner direkt att det här kan bli något som kan ge henne energi.
Hon börjar skriva till denne Jim, en man från Australien, som har sidan med kajaker.
Detta blir början till ett uppvaknande för Mia. Hon vågar äntligen ta steg att göra det hon egentligen hela tiden ville göra, att snöra på sig skorna och bege sig ut i världen.

Det är en fin bok som är väldigt välskriven och det går verkligen att sätta sig in i hur Mia mår och hur utmattande små saker i vardagen kan vara när man mår så dåligt.
Det är också spännande att se hur hon utvecklar nya relationer till människor som hon möter och att de blir mer och mer viktiga för henne.
Och att hon inte har varit sann mot sig själv och ärlig mot andra.
Det är härligt att läsa att det aldrig är för sent.
Äventyret finns kvar att utforska.
Oavsett ålder. 😊