Kajakbyggerskan

Bok av Gunilla Cullemark
Livet omkullkastas totalt för Mia när hennes långa samboförhållande tar slut. Efter separationen tappar hon fotfästet och isolerar sig hemma i lägenheten. Dagarna fyller hon med att slösurfa på nätet och betrakta livet som pågår i vårsolen utanför hennes fönster. Men så hamnar hon på en webbsida om kajakbygge. Sidan drivs av australiensaren Jim. Hans ritningar inspirerar Mia till att bygga en egen kajak, trots att hon inte gjort något liknande sedan träslöjdens skeva smörknivar. Det dröjer inte länge förrän hon inser att hon tagit sig vatten över huvudet och måste hitta någon som kan det där med att bygga kajaker. Hon vänder sig till Jim som blir hennes byggcoach. I takt med att kajaken tar form börjar Mia att må allt bättre. Livet ser ljusare ut igen och hon dokumenterar sitt kajakbygge i ett skrivhäfte som snabbt fylls. Desto svårare har hon att hitta de rätta orden med sin knaggliga engelska när hon mejlar med Jim. Men med lite god vilja och hjälp av ordböcker går det. Mejlen till Jim blir allt mer förtroliga och en dag berättar han att han ska till Schweiz på tjänsteresa, fast det är Sverige han menar ... Mia känner ett allt starkare sug att släppa taget om sitt gamla liv, att ta på sig vandringskängorna och bara gå, som hennes farmor brukade säga. Men kommer Mias kajak att bära henne? Kajakbyggerskan är en upplyftande feelgood om en kvinna som tar sig an en livskris på ett kreativt och originellt sätt. Gunilla Cullemark föddes i Norrtälje 1960. Idag bor hon i Stockholm och ger kurser och workshops som inspirerar till berättarglädje och skrivlust genom sitt företag SkrivSprånget. Författardrömmarna som väcktes redan i skolåldern tog henne så småningom till en skrivarverkstad och studier i litteraturvetenskap. Gunilla har tidigare kommit ut med romanen Luskokarungen och novellsamlingen Vinddrake samt skrivit manus till flertalet pjäser för kulturföreningen RoJ.
4 utgåvor
Välj utgåva
KajakbyggerskanSvenska - Pocket
ISBN: 9789176972281
KajakbyggerskanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176972595
KajakbyggerskanSvenska - Pocket
ISBN: 9789175575957
KajakbyggerskanSvenska - E-bok
ISBN: 9789176972731
Boken handlar om 50-åriga Mia som befinner sig i en livskris. Hon har blivit lämnad av sin man helt plötsligt och är sjukskriven.
Hon har ingen energi och orkar inte ta sig för något.
När hon surfar på nätet hamnar hon på en sida om att bygga en kajak.
Detta väcker hennes intresse och hon känner direkt att det här kan bli något som kan ge henne energi.
Hon börjar skriva till denne Jim, en man från Australien, som har sidan med kajaker.
Detta blir början till ett uppvaknande för Mia. Hon vågar äntligen ta steg att göra det hon egentligen hela tiden ville göra, att snöra på sig skorna och bege sig ut i världen.

Det är en fin bok som är väldigt välskriven och det går verkligen att sätta sig in i hur Mia mår och hur utmattande små saker i vardagen kan vara när man mår så dåligt.
Det är också spännande att se hur hon utvecklar nya relationer till människor som hon möter och att de blir mer och mer viktiga för henne.
Och att hon inte har varit sann mot sig själv och ärlig mot andra.
Det är härligt att läsa att det aldrig är för sent.
Äventyret finns kvar att utforska.
Oavsett ålder. 😊