Ett år av vila och avkoppling

My Year of Rest and Relaxation
Bok av Ottessa Moshfegh
Hon är ung, smal och snygg. Hon bor på Manhattan och lever av ett arv. Allt går att få tag i, dygnets alla timmar. Att sova är en svaghet, men ändå skrivs det ut mer sömnpiller än någonsin. Efter att ha ha blivit avskedad på grund av sina långa tupplurar bestämmer hon sig. Hon ska vila ett helt år. Och hennes psykiatriker hjälper henne mer än gärna.
En på flera sätt rolig bok, trots att vi befinner oss djupt nere i en depression och känsla av meningslöshet.

Huvudpersonen (utan namn) är en ung, snygg kvinna som ser ut att ha allt. Så är dock inte fallet, föräldrarna är döda (och var inte till mer hjälp levande) och vännerna få. Allt är kasst vilket leder vår huvudperson till ett försök att bli av med sina negativa känslor genom att gå i idé. Hon får utskrivet mängder med piller varav ett låter henne få tre dagar långa blackouts, något hon utnyttjar för att fly verkligheten.

Språket är rakt på och utan filter, jag läste den på engelska (originalspråk). Min enda negativa kommentar är att boken gång på gång framställer tjock som lika med ful och smal som lika med snygg, något jag anser inte bidrar med något annat än att ytterligare driva på dagens utseendefixering. Men det är trots allt en fantastisk bok och fängslande historia. Läs!