Pachinko

Bok av Min Jin Lee
Hyllad historisk roman om tillhörighet och utanförskap. I en liten fiskeby i Yeongdo, Korea föds 1911 Sunja, den efterlängtade dottern till fattiga men stolta föräldrar. Men när Sunja blir gravid med en gift yakuza hotar hela familjens tillvaro att falla samman. När Isak, en kristen tuberkulosdrabbad präst, ber om Sunjas hand uppenbarar sig en lösning ett nytt liv i Japan som hans hustru. I ett främmande land där hon inte känner någon och inte pratar språket måste hon finna styrkan att skapa sig ett nytt hem, och göra de uppoffringar som krävs för att överleva. Med breda penseldrag målar Min Jin Lee en myllrande fresk över exiltillvarons smärtpunkter sedda genom en familj som sveps med i efterverkningarna av historiens skoningslösa vingslag. Pachinko är en episk berättelse om familj, identitet, kärlek, död och överlevnad som spänner över fyra generationer och flera årtionden. Den fick ett jublande mottagande när den kom ut i USA.
Min Jin Lees bok Pachinko är en fantastisk släktkrönika som sträcker sig mellan 1910 och 1990 och skildrar den japanska ockupationen av Korea och de mänskliga tragedier den orsakade. Det är en bok om att leva i exil, och familjen vi följer är koreaner som tvingas fly undan svält och fattigdom. I sitt nya hemland Japan blir de aldrig accepterade, de har svårt att få jobb, de trakasseras och de lever i fattigdom. Deras liv präglas av diskriminering och rasism.

Pachinko* är lättläst och fängslande. Språket är vackert och hon skildrar deras kultur och vardagsliv på ett omsorgsfullt sätt. Den här boken vill du inte missa!

* Pachinko är en japansk variant av flipper där spelaren satsar pengar och det är betydligt fler som förlorar än vinner. Pachinkobranschen i Japan omsätter enorma summor pengar och har varit en möjlig väg till försörjning för koreaner som är bosatta där.