Säg inget om Lydia

Everything I never told you
Celeste Ng

'There is much here that might impress Pulitzer and Man Booker judges...Ng brilliantly depicts the destruction that parents can inflict on their children and on each other' Mark Lawson, Guardian Lydia is the favourite child of Marilyn and James Lee; a girl who inherited her mother's bright blue eyes and her father's jet-black hair. Her parents are determined that Lydia will fulfill the dreams they were unable to pursue - in Marilyn's case that her daughter become a doctor rather than a homemaker, in James's case that Lydia be popular at school, a girl with a busy social life and the centre of every party. But Lydia is under pressures that have nothing to do with growing up in 1970s small town Ohio. Her father is an American born of first-generation Chinese immigrants, and his ethnicity, and hers, make them conspicuous in any setting. When Lydia's body is found in the local lake, James is consumed by guilt and sets out on a reckless path that may destroy his marriage. Marilyn, devastated and vengeful, is determined to make someone accountable, no matter what the cost. Lydia's older brother, Nathan, is convinced that local bad boy Jack is somehow involved. But it's the youngest in the family - Hannah - who observes far more than anyone realises and who may be the only one who knows what really happened. And if you loved Everything I Never Told You, don't miss Celeste Ng's second novel Little Fires Eveywhere What readers are saying: 'Devastating...A truly tragic but devastatingly well written book' 'Ng is a true craftsman. I implore you to read this. Also my favourite ending of a novel so far this year' 'This is the best book I have read this year' 'Really enjoyed this book, deeply moving, sad and thought provoking'

Mindre

'There is much here that might impress Pulitzer and Man Booker judges...Ng brilliantly depicts the destruction that parents can inflict on their children and on each other' Mark... Mer

21 utgåvor
Välj utgåva
Everything I Never Told YouEngelska - Pocket
ISBN: 9780143127550
Everything I Never Told YouEngelska - Pocket
ISBN: 9780349134284
Alt jeg ikke saNorska - Pocket
ISBN: 9788283131413
Alt jeg ikke saNorska - Inbunden
ISBN: 9788283131055
Was ich euch nicht erzählteTyska - Pocket
ISBN: 9783423145992
Was ich euch nicht erzählteEngelska - Inbunden
ISBN: 9783423280754
Was ich euch nicht erzählteTyska - Okänt
ISBN: 9783862316601
Everything I Never Told YouLjudbok
ISBN: 9781510004184
Everything I Never Told You : A NovelEngelska - E-bok
ISBN: 9781101634615
Everything I Never Told YouEngelska - Inbunden
ISBN: 9781594205712
Everything I Never Told YouEngelska - Inbunden
ISBN: 9781785410987
Everything I Never Told YouEngelska - Pocket
ISBN: 9781785411045
Everything I Never Told You - NewEngelska - Pocket
ISBN: 9781432837464
Everything I Never Told YouEngelska - Inbunden
ISBN: 9781410472458
Everything I Never Told YouEngelska - Ljudbok
ISBN: 9781510004177
Everything I Never Told YouOkänt
ISBN: 9781482994650
Alt jeg ikke saE-bok
ISBN: 9788283131314
Säg inget om LydiaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100177362
Säg inget om LydiaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789100184582
Säg inget om LydiaSvenska - E-bok
ISBN: 9789100177379
Språket. Detaljerna. Hur Celeste Ng målar trovärdiga karaktärer, nej, till och med levande karaktärer, utan att brodera ut långa sidor om det. Storyn stannar med mig.
Säg inget om Lydia, är ett djupt rörande porträtt av en familj, som gläntar på dörren till tonåringarnas hemliga värld och till det smärtsamma förflutna som föräldrarna tiger om. Under ytan i det lilla samhället vid sjöns strand ruvar hemligheter, åtrå, skam och en intensiv längtan bort.

En mycket passande bok att diskuterar i en bokcirkel/ bokklubb då den väcker många frågeställningar då karaktärerna i boken håller saker för sig själva, så på vilket sätt tror du att deras liv sett annorlunda ut ifall de valt att vara mer öppna mot varandra?
Den engelska originaltiteln är Everything I never told you – vem syftar jag:et och du:et på?
Varför tror du att Lydia är favoritbarnet för James och Marilyn? Hur påverkar det Lydia och hur påverkar det hennes syskon?
Vilken relation har syskonen Lee till varandra och hur förändras den genom åren och av det som händer?
Vilken relation har James och Marilyn och hur förändras den genom åren och av det som händer?
Celeste Ng bjuder på en fantastisk detaljrik familjehistoria som jag rekommenderar att läsa.
Säg inget om Lydia börjar en helt vanlig morgon då familjen Lee förbereder sig för vardagen, men scenen förändras i ett slag när sextonåriga Lydia inte dyker upp till frukosten. Hennes rum är tomt och hennes kropp påträffas inom kort i en närliggande sjö. Gestaltningen av den snabba svängningen och det ögonblick då katastrofen är ett faktum är knivskarp, för där och då rasar tillvaron för Marilyn och James på ett sätt som är oåterkalleligt.

Celeste Ng använder sig av ett lysande grepp som belyser arv och miljö, prestationskrav och inte minst utanförskap. Lydia är den välartade dottern som förväntas infria mammans dröm om en akademisk examen och en medicinsk karriär samt pappans förhoppning om att hans invandrarbakgrund med tiden inte längre ska ligga dem till last och att dotterns generation ska bli helt integrerad och accepterad, på alla plan. Vad Lydia vill med sitt liv är det ingen som bryr sig om att fråga, och det är premissen kring den bortglömda och osynliga flickan på vilken familjen projicerar alla sina drömmar och förväntningar som gör boken så oerhört gripande. För vi vet redan från början att alla historier får inte ett lyckligt slut, och det här är en av de mörka – men ack så finstämda.

Med Lydias död som utgångspunkt rullas sedan bakgrundenshistorien upp. Författaren bygger romanen i lager som sakta smälter samman, fragment växer till en helhetsbild och Lydias död sätter en sorgkantad prägel och tycks färga av sig likt sotiga fingeravtryck på händelser som utspelat dig långt innan hon kom till världen. Det är fascinerande hur mycket som ryms i denna relativt korta roman, och samtidigt ett kvitto på vilken oerhört talangfull berättare Celeste Ng är.
Ett familjedrama som utspelar sig på 70-talet. En tonårsdotter hittas död och sen nystas det bakåt i tiden i den dysfunktionella familjen, vad kan ha hänt, vad har föranlett detta? Det är en intressant historia som nystas upp där föräldrarnas förväntningar på sina barn blir för mycket av olika orsaker.
Detta är Celeste Ng:s debutbok och man kan se många trådar som vävts vidare till succéboken Små eldar överallt, som är bättre, men Säg inget om Lydia är en tillräckligt bra bok, som väcker många tankar.
Betyg 2
En natt försvinner Lydia, och hittas sedan död några dagar senare. I boken får vi följa familjen innan det hände (blandat med hur de hanterar sorgen efteråt), och vad som kan ha föranlett hennes död.
Jag tycker att boken börjar intressant med att Lydia försvinner och vad som händer med det, men sedan blir det mest en vardaglig återspegling av en familj och hur deras liv ser ut.
Eftersom man redan vet att hon är död så blir det inte mer spännande eller intressant i resten av boken.
Lydia är sexton år och hennes föräldrars ögonsten. Lydia har höga förväntningar på sig och hennes mamma Marilyn vill att hon ska bli läkare. Hennes pappa James som är amerikansk-kinesisk vill ingenting hellre än att hon ska få vänner och att hon ska passa in. När Lydia en dag inte kommer ner till frukosten anar hennes föräldrar direkt att någonting är fel och när hon hittas död i en sjö rämnar familjens värld och drömmar.
.
Säg inget om Lydia är en berättelse om föräldrars förväntningar och press på ett barn och det tonårsliv barnet lever som de tror att de vet allt om, men som de egentligen knappt alls känner till. Det är en otroligt rörande bok med underbart språk och starka karaktärer. Ng är en fantastisk författare och en av mina nya favoriter. En helt fantastisk bok helt enkelt! Av mig får den ⭐⭐⭐⭐⭐/5.
Jag älskade den här boken eftersom man både fick följa ett familjedrama men också fick ta del av mysteriet kring Lydias död. Jag gillade att alla karaktärer inom familjen var viktiga och att ingen glömdes bort, men jag blev också irriterad på föräldrarna som hade så höga krav på dottern. Hur som helst tipsar jag verkligen alla att läsa Säg inget om Lydia!
Romanen börjar med att vi får veta att Lydia är försvunnen och vi får veta att hon är död. Sedan får vi följa med i tillbakablickar men på hur familjemedlemmarna hanterar situationer, så även Lydias, men även i nutid. Vilket ger en extra dimension kring att ”lista ut” vad som har hänt. Det finns en stark känsla av att läsaren hela tiden vet mer än karaktärerna som är fascinerande.

Det här var en bok som sög fast mig totalt, och det är ändå en härlig känsla, att fastna i en bok.
En ny bok av författaren till Små eldar överallt! En flicka hittas död i en sjö nära sitt hem. Flickan var föräldrarnas allt och hon skulle ha uppfyllt de drömmar som de aldrig gjorde. Men hur hamnade hon i sjön? Hemligheter kommer upp till ytan som kanske aldrig skulle ha kommit fram.
Det är sjuttiotal i USA och sextonåriga Lydia hittas död i en sjö. Lydia som varit föräldrarnas ögonsten och favoriten bland de tre barnen. Genom boken byggs bakgrunden till händelseförloppet upp. Efter att ha läst och älskat "Små eldar överallt" var förväntningarna höga på "Säg inget om Lydia". Och förväntningarna infriades med råge! Denna bok påminner som sin föregångare på det sättet att det handlar om komplicerade familjerelationer och att även om ytan ser fin ut så kan det finnas djupa sprickor inuti. Precis som i föregångaren tar denna bok upp vilka normer och ramar som finns såväl i familjen som i samhället. Vad man får betala om man inte passar in men också vad man får betala för att passa in. I "Säg inget om Lydia" blir det tydligt hur viktigt det är med kommunikation och hur vi tenderar att tolka skeenden för att bekräfta våra egna föreställningar om oss själva och om världen - även om de är negativa. Rasism och sexism är stora teman i boken. Därtill hur man som förälder tenderar att ge sina barn det man själv velat ha som barn och därmed missa att se barnets egentliga behov. Boken visar på hur destruktiva familjerelationer kan fortplanta sig genom generationer. En väldigt läsvärd bok som fungerar utmärkt till bokcirkel eftersom det finns mycket att prata om och analysera. Celeste Ng lyckas väva in flera teman i berättelsen och får oss att känna med flera av huvudkaraktärerna genom att låta oss se skeenden genom deras ögon. En av årets hittills mest minnesvärda läsupplevelser! Boken får 5 av 5 i betyg av mig.