Säg inget om Lydia

Everything I Never Told You: A Novel
Bok av Celeste Ng
Sextonåriga Lydia är sina föräldrars ögonsten. Det är hon som förväntas uppfylla deras grusade drömmar: Marilyns önskan om att bli läkare, som hon fick ge upp när de tre barnen kom, och kinesisk-amerikanske James längtan efter att passa in. Men en dag kommer Lydia inte ner till frukosten, och hennes säng uppe i sovrummet är tom. När dottern hittas död i sjön i närheten av familjen Lees hem rämnar den sköra värld som Marilyn och James har byggt upp. "Säg inget om Lydia" är ett djupt rörande porträtt av en familj, som gläntar på dörren till tonåringarnas hemliga värld, och till det smärtsamma förflutna som föräldrarna tiger om. Under ytan i det lilla samhället vid sjöns strand ruvar hemligheter, åtrå, skam och en intensiv längtan bort.
En historia om en kinesisk amerikansk familj i en amerikansk småstad på 1970-talet. Det har fallit på mellandottern Lydias lott att leva upp till de drömmar föräldrarna aldrig nådde. En dag hittas Lydia drunknad och familjen rämnar. En mörk och lite skavig berättelse om en familj och dess medlemmar innan och efter en tragedi.
Berörande om en familjs sorg efter dottern Lydias död. Vi får följa alla familjemedlemmarna i nutid och hur de hanterar sorgen. Det blandas med kapitel om när föräldrarna träffades och tidigare skeenden i deras liv. En stark femma 🌟
Denna bok var väldigt gripande och tog upp mycket viktiga ämnen. Jag gillade handlingen man får följa hela familjen både före och efter Lydia, äldsta dottern i familjens död. Väldigt starka karaktärer och en väldigt fin familj på ytan men som bakom allt är ganska dysfunktionell. Boken var ganska seg att läsa på sina ställen på grund utav att stycken saknades och kapitlen var lite för långa vilket gjorde att läsningen inte flöt på som jag hade hoppats.
Boken handlar om 15-åriga Lydia som försvinner mitt i natten från sitt hem och några dagar senare hittas död i en närliggande sjö. Boken följer Lydia och olika medlemmar i hennes familj både före och efter dödsfallet och långsamt får man reda på vad det var som hände Lydia. Jag tyckte tyvärr inte så mycket om denna boken trots att jag läst väldigt positiva recensioner på bland annat bookstagram. Jag tyckte boken var alldeles för seg, även fast det är en kort bok på dryga 250 sidor så tog det mig ganska lång tid att läsa ut den. Karaktärerna i boken kändes också suddiga och jag tyckte det kändes svårt att få grepp om dem och att förstå varför de betedde sig som de gjorde.
Tack till Albert Bonnier förlag för recensionsexemplar!

Säg inget om Lydia handlar om hur en familj splittras när klistret i familjen dör. Marilyn, mamman, har alltid önskat att bli läkare och försöker föra över önskningen till att bli densamma för dottern, och glömmer därigenom sina andra barn. James, pappan, försöker desperat få Lydia att passa in i skolan efter att hans egna barndom har varit hemsk med rasistiska påhopp och vulgära uttryck. Men hur klarar sig familjen när ögonstenen dör?

Jag är golvad. Den här boken golvade mig totalt. Jag var beredd att gilla den, absolut, men inte att det skulle vara en ny favorit. Skrivsättet som Celeste Ng har, psykologiskt och detaljrikt, gör det svårt att lägga ifrån sig boken (även fast det bara är 12 kapitel i en 260 sidors bok). Hur hon formar och lägger upp varje perspektiv att bli sådär läskigt och skrämmande verkligt. Hur hon med lättsamhet får mitt hjärta att strypa åt och andan fastna i halsen. Jag måste verkligen läsa hennes andra bok också - Små eldar överallt.

Varje karaktär är så välutvecklad att det känns som att det är riktiga människor. Deras mål, deras barndom, deras liv och deras svagheter och styrkor. Hur det agerar i olika situationer och vad det önskar sig mest av allt. Berättelsen är av det långsammare slaget, med ett slut som ändå kan anses förutsägbart, men hur historien vävs fram gör det ändå så fantastiskt. Jag hyller den här boken till skyarna, har du inte läst den ännu - snälla gör det.

Celeste Ng kommenterar även rasism, klasskillnad och sexism. Hon diskuterar och kommenterar på hur asiater behandlades i USA och även fortsätter behandlas. Om hur det fortfarande är ett strukturellt problem och att alla människor inte anses vara lika mycket värda. James i boken är kines medan Marilyn är amerikan, och vi får följa hur deras förhållande formades och hur det fortsätter formas då det får barn. Barn som kämpar för att komma in i skolan, få kompisar men motarbetas hela tiden på grund av sin hudfärg. Ämnen som utanförskap och integration pryder sidorna, men det görs med sådan finess.

Rekommenderar till dig som gillar: psykologisk atmosfär, karaktärsdrivna böcker, mörka teman och att få hjärtat att hamna i halsen och tårarna nästan rinna över
Språket. Detaljerna. Hur Celeste Ng målar trovärdiga karaktärer, nej, till och med levande karaktärer, utan att brodera ut långa sidor om det. Storyn stannar med mig.
Säg inget om Lydia, är ett djupt rörande porträtt av en familj, som gläntar på dörren till tonåringarnas hemliga värld och till det smärtsamma förflutna som föräldrarna tiger om. Under ytan i det lilla samhället vid sjöns strand ruvar hemligheter, åtrå, skam och en intensiv längtan bort.

En mycket passande bok att diskuterar i en bokcirkel/ bokklubb då den väcker många frågeställningar då karaktärerna i boken håller saker för sig själva, så på vilket sätt tror du att deras liv sett annorlunda ut ifall de valt att vara mer öppna mot varandra?
Den engelska originaltiteln är Everything I never told you – vem syftar jag:et och du:et på?
Varför tror du att Lydia är favoritbarnet för James och Marilyn? Hur påverkar det Lydia och hur påverkar det hennes syskon?
Vilken relation har syskonen Lee till varandra och hur förändras den genom åren och av det som händer?
Vilken relation har James och Marilyn och hur förändras den genom åren och av det som händer?
Celeste Ng bjuder på en fantastisk detaljrik familjehistoria som jag rekommenderar att läsa.
Säg inget om Lydia börjar en helt vanlig morgon då familjen Lee förbereder sig för vardagen, men scenen förändras i ett slag när sextonåriga Lydia inte dyker upp till frukosten. Hennes rum är tomt och hennes kropp påträffas inom kort i en närliggande sjö. Gestaltningen av den snabba svängningen och det ögonblick då katastrofen är ett faktum är knivskarp, för där och då rasar tillvaron för Marilyn och James på ett sätt som är oåterkalleligt.

Celeste Ng använder sig av ett lysande grepp som belyser arv och miljö, prestationskrav och inte minst utanförskap. Lydia är den välartade dottern som förväntas infria mammans dröm om en akademisk examen och en medicinsk karriär samt pappans förhoppning om att hans invandrarbakgrund med tiden inte längre ska ligga dem till last och att dotterns generation ska bli helt integrerad och accepterad, på alla plan. Vad Lydia vill med sitt liv är det ingen som bryr sig om att fråga, och det är premissen kring den bortglömda och osynliga flickan på vilken familjen projicerar alla sina drömmar och förväntningar som gör boken så oerhört gripande. För vi vet redan från början att alla historier får inte ett lyckligt slut, och det här är en av de mörka – men ack så finstämda.

Med Lydias död som utgångspunkt rullas sedan bakgrundenshistorien upp. Författaren bygger romanen i lager som sakta smälter samman, fragment växer till en helhetsbild och Lydias död sätter en sorgkantad prägel och tycks färga av sig likt sotiga fingeravtryck på händelser som utspelat dig långt innan hon kom till världen. Det är fascinerande hur mycket som ryms i denna relativt korta roman, och samtidigt ett kvitto på vilken oerhört talangfull berättare Celeste Ng är.
Ett familjedrama som utspelar sig på 70-talet. En tonårsdotter hittas död och sen nystas det bakåt i tiden i den dysfunktionella familjen, vad kan ha hänt, vad har föranlett detta? Det är en intressant historia som nystas upp där föräldrarnas förväntningar på sina barn blir för mycket av olika orsaker.
Detta är Celeste Ng:s debutbok och man kan se många trådar som vävts vidare till succéboken Små eldar överallt, som är bättre, men Säg inget om Lydia är en tillräckligt bra bok, som väcker många tankar.
En natt försvinner Lydia, och hittas sedan död några dagar senare. I boken får vi följa familjen innan det hände (blandat med hur de hanterar sorgen efteråt), och vad som kan ha föranlett hennes död.
Jag tycker att boken börjar intressant med att Lydia försvinner och vad som händer med det, men sedan blir det mest en vardaglig återspegling av en familj och hur deras liv ser ut.
Eftersom man redan vet att hon är död så blir det inte mer spännande eller intressant i resten av boken.
Lydia är sexton år och hennes föräldrars ögonsten. Lydia har höga förväntningar på sig och hennes mamma Marilyn vill att hon ska bli läkare. Hennes pappa James som är amerikansk-kinesisk vill ingenting hellre än att hon ska få vänner och att hon ska passa in. När Lydia en dag inte kommer ner till frukosten anar hennes föräldrar direkt att någonting är fel och när hon hittas död i en sjö rämnar familjens värld och drömmar.
.
Säg inget om Lydia är en berättelse om föräldrars förväntningar och press på ett barn och det tonårsliv barnet lever som de tror att de vet allt om, men som de egentligen knappt alls känner till. Det är en otroligt rörande bok med underbart språk och starka karaktärer. Ng är en fantastisk författare och en av mina nya favoriter. En helt fantastisk bok helt enkelt! Av mig får den ⭐⭐⭐⭐⭐/5.
Romanen börjar med att vi får veta att Lydia är försvunnen och vi får veta att hon är död. Sedan får vi följa med i tillbakablickar men på hur familjemedlemmarna hanterar situationer, så även Lydias, men även i nutid. Vilket ger en extra dimension kring att ”lista ut” vad som har hänt. Det finns en stark känsla av att läsaren hela tiden vet mer än karaktärerna som är fascinerande.

Det här var en bok som sög fast mig totalt, och det är ändå en härlig känsla, att fastna i en bok.
En ny bok av författaren till Små eldar överallt! En flicka hittas död i en sjö nära sitt hem. Flickan var föräldrarnas allt och hon skulle ha uppfyllt de drömmar som de aldrig gjorde. Men hur hamnade hon i sjön? Hemligheter kommer upp till ytan som kanske aldrig skulle ha kommit fram.
Det är sjuttiotal i USA och sextonåriga Lydia hittas död i en sjö. Lydia som varit föräldrarnas ögonsten och favoriten bland de tre barnen. Genom boken byggs bakgrunden till händelseförloppet upp. Efter att ha läst och älskat "Små eldar överallt" var förväntningarna höga på "Säg inget om Lydia". Och förväntningarna infriades med råge! Denna bok påminner som sin föregångare på det sättet att det handlar om komplicerade familjerelationer och att även om ytan ser fin ut så kan det finnas djupa sprickor inuti. Precis som i föregångaren tar denna bok upp vilka normer och ramar som finns såväl i familjen som i samhället. Vad man får betala om man inte passar in men också vad man får betala för att passa in. I "Säg inget om Lydia" blir det tydligt hur viktigt det är med kommunikation och hur vi tenderar att tolka skeenden för att bekräfta våra egna föreställningar om oss själva och om världen - även om de är negativa. Rasism och sexism är stora teman i boken. Därtill hur man som förälder tenderar att ge sina barn det man själv velat ha som barn och därmed missa att se barnets egentliga behov. Boken visar på hur destruktiva familjerelationer kan fortplanta sig genom generationer. En väldigt läsvärd bok som fungerar utmärkt till bokcirkel eftersom det finns mycket att prata om och analysera. Celeste Ng lyckas väva in flera teman i berättelsen och får oss att känna med flera av huvudkaraktärerna genom att låta oss se skeenden genom deras ögon. En av årets hittills mest minnesvärda läsupplevelser! Boken får 5 av 5 i betyg av mig.