Boktanten Anette

Användarprofil

Kirskålsgrannar

Bok av Jenny Clevström
Härlig mix av feelgood och trädgård!
Det första jag ser när jag öppnar boken är en lite "karta" över två granntomter. Härligt, jag älskar kartor!

Pommie Dahl älskar sin trädgård och brukar vinna de flesta kategorierna i de årliga skördefestivalstävlingarna. Men när trädgårdscelebriteten Frank Blumer flyttar in i huset bredvid hotas plötsligt hennes ställning. Pommie tar till alla medel för att inte hamna i underläge mot den charmerande Frank. Varken i tävlingen eller känslomässigt.

I Kirskålsgrannar får vi följa med ner till Österlen, till prunkande trädgårdar och smakfulla äpplen. Det är mycket humor och många förväxlingar som leder till både det ena och det andra. Som så ofta finns det även ett visst mått av ensamhet och naturligtvis även kärlek. Boken är mysig och lättläst och säkert en dröm för den trädgårdsälskande feelgoodentusiasten. Dessvärre är jag helt okunnig, och ointresserad, inom trädgårdsområdet och upplevde att alla olika artnamn störde flytet i läsningen.

Detta är Jenny Clevströms debut och jag tycker att den är riktigt bra, ämnet till trots. Miljöskildringarna är helt underbara, för att inte tala om alla dofter, smaker och känslor som verkligen berör. Hon har ett härligt sätt att blanda allvar med humor och får mig att le åt allt elände.
En bok man blir glad av!
Det svämmar kanske inte över av böcker om två kvinnor i 70-års åldern som lever att tillsynes ordinärt liv. Detta är nog den första jag har läst.

Det är i mitten av 1980-talet. Ines är änka sedan några år, Kerstin gifte sig aldrig. Båda bor i den lilla byn Starby där livet går sin gilla gång. En dag får Ines ett telefonsamtal - grannen Gösta har tagit livet av sig. Spekulationerna om vad som har hänt tar fart och gamla hemligheter kommer upp till ytan. I samma veva får Kerstin ett oväntat brev som ger henne en anledning att börja drömma på ålderns höst.

Ines har inte något att bjuda på kastar mig tillbaka till 80-talet. Det vimlar av tidstypiska detaljer såsom maträtter, speciella möbler, telefoner med nummerskiva, ljusmanschetter och Sony Walkman.

Ulrika Åkesson skriver på ett lättsamt och underhållande sätt men har har också en lite djupare underton. Hon har skapat två härliga karaktärer som verkligen sprider glädje med deras humor och finurlighet.

Bara ett offer

Bok av Kicki Sehlstedt
Så jävla bra! (ursäkta språket)
Jag känner mig helt matt. trots att jag vet att det är fiktiva historier sitter de en liten gumma på min axel och viskar att detta är den bittra verkligheten för väldigt många människor.

Ett anonymt Instagramkonto pekar ut en känd politiker som våldtäktsman och en tid senare försvinner han spårlöst. Journalisten Aida Svantesson och kriminologen Kajan Berglund börjar nysta i fallet och deras efterforskningar leder dem in i okända världar där människor är beredda att döda för att utkräva hämnd eller dölja sina ljusskygga affärer.

Bara ett offer är en spännande och skrämmande bladvändare som är svår att lägga ifrån sig. Dels p.g.a. de korta kapitlen, man hinner ju alltid läsa ett till, och dels p.g.a. att det är flera parallella historier, man vill ju veta hur det i dem. Den är, precis som de två tidigare böckerna, mycket välskriven. Texten och språket flyter på bra och jag tror inte att jag har hittat ett enda stavfel eller missat kommatecken.

Kicki Sehlstedt har levererat ytterligare ett mästerverk. Hon skriver med en enorm känsla och man undrar ju var det ska sluta? Men innan dess hoppas jag att det kommer fler böcker om Aida och Kajan.

Oskuld

Bok av Kicki Sehlstedt
Spännande bladvändare med viktigt tema!
Oj, vilken bok! Det känns som om jag har läst den i ett streck, den har liksom aldrig lämnat mitt huvud även om jag har gjort andra saker.

Influencern Linn Alvén försvinner spårlöst, det sista livstecknet är en Snapchatbild tagen klockan 04:40. Polisen har inga spår och fallet förblir olöst. Ett halvår senare börjar kriminologiprofessorn Kajan Berglund och journalisten Aida Svantesson att gräva i fallet. Finns det någon chans att Linn fortfarande lever?

Oskuld, den andra delen i Probono-serien, tar upp ämnen som näthat och kvinnohat men även de lite mer okända incels - unga ensamma män som känner sig orättvist behandlade av kvinnor. Boken är välskriven med ett högt tempo och ett rappt språk. Jag gillar speciellt att man får följa en, till att börja med, okänd persons tankar om sig själv och det som händer. Jag vill också ge ett plus till de korta kapitlen.

Kicki Sehlstedt är en stigande stjärna på den svenska krimhimmeln. Hon tar sig an några väldigt tunga och tragiska ämnen och gör dem hanterbara med den kaxiga och excentriska Kajan och Aida med sitt italienska temperament.
- Visa kortare text

Sweet Lolita

Bok av Kicki Sehlstedt
Välskriven, drabbande och ruggigt aktuell!
Detta är en fiktiv historia.
Men den hade lika gärna kunnat vara sann.
Tyvärr.

Aida Svantesson är journalist på webbtidningen Probono. Hennes syster hittas död efter en bröllopsfest i Stockholms skärgård. Aida inleder ett desperat sökande efter svar på vad som har hänt och får oväntad hjälp kriminologiprofessorn Kajan Berglund. Hon var systerns handledare och deras gemensamma efterforskningar visar hur unga kvinnors jakt på bekräftelse lätt utnyttjas av mörka krafter och äldre män. En flicka har dött, ska Aida och Kajan hinna förhindra ytterligare dödsfall?

Sweet Lolita är en stark och gripande bok som på ett skrämmande sätt gestaltat verkligheten för många unga flickor och kvinnor. Vidriga övergrepp och utnyttjande som sker på i det verkliga livet men minst lika mycket på nätet i olika chattforum.

Kicki Sehlstedt beskriver fruktansvärda brott genom en trovärdig gestaltning av Matilda och Amanda, man får en tydlig känsla av hur lätta offer dessa unga tonåringar är. Jag gillar att man får följa intrigen från både deras och de vuxnas perspektiv, det ökar både djupet och trovärdigheten. Jag ger mig genast i kast med del två i serien.

Skärmhjärnan

Bok av Anders Hansen
Så viktig bok, läs den!
Oj, oj, oj, snacka om tankeställare. Jag vet ju att många har svårt att vara utan sin mobil, men att hjärnan får dopaminkickar när vi klickar och surfar visste jag inte. Jag hade heller ingen aning om att mobilen försämrar både inlärning och minnet.

Vår hjärna är i osynk med vår tid! Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna och vårt mående. Vi får allt svårare att fokusera, vi sover dåligt, vi umgås allt mindre med varandra IRL, vi är avundsjuka på varandras upplevelser på sociala medier - och vi blir allt mindre empatiska. Den psykiska ohälsan håller på att blir ett stort hälsohot.

Skärmhjärnan är som en psykologiskt thriller men med den lilla skillnaden att den är sann, den har heller inte något lyckligt slut. Man blir ju faktiskt lite rädd när man läser den. Samtidigt känns det inte ett dugg konstigt när man får "bakgrunden" till hur vår hjärna är konstruerad och hur den funkar.

Anders Hansen förklarar på ett enkelt sätt hur vår hjärna funkar och hur den inte är anpassad till vår moderna livsstil. Han gör många och bra liknelser mellan våra jagande och samlande förfäder och hur våra liv ser ut idag. Detta är en riktigt bra bok!
- Visa kortare text

Den ovillige mördaren

Bok av Set Mattsson
Intressant, välskriven och allmänbildande!
En stor fördel med att vara bokbloggare är att jag får böcker skrivna av författare som är okända för mig. Det finns så många bra böcker och författare. Detta är en av dem.

Året är 1956 och förste kriminalassistent Douglas Palm är nyskild och för att slippa ensamheten gräver han ner sig i sitt jobb på polishuset i Malmö. Samtidigt blossar en revolution upp i Budapest och Lajos Varga, en av revolutionärerna, tvingas fly. Han hamnar i Malmö där han träffar en man som han misstänker vara en av dem som förde bort hans barndomsvän och stora kärlek, Rebeka. Vargas bestämmer sig för att hämnas.

Den ovillige mördaren är sista delen i en deckartrilogi om 1950-talets Sverige och Malmö, men även om Ungern och Budapest. Boken är en spännande mix av stora autentiska händelser såsom Ungernrevolutionen, Suezkrisen och OS i Australien, och små fiktiva händelser i karaktärernas liv.

Set Mattsson har ett mycket behagligt språk, en berättarstil som låter boken tala till mig. Allt andas 50-tal och intrigen speglar de värderingar som fanns då. Jag upplever boken som väldigt trovärdig ur ett historiskt perspektiv och kan inte föreställa mig hur många timmar han har lagt ner på sin gedigna research.
Underhållande och spännande feelgood!
När jag fick denna boken hade jag lite svårt att avgöra vilken genre den hörde hemma i. Typsnittet på titeln tyder på feelgood medan bilden känns lite mer mystisk och illavarslande. Kunde det verkligen vara så?

Erik Burman har pensionerat sig, köpt ett hus på landet och ägnar sig åt akvarellmålning. Efter en akut operation i huvudet, där han temporärt blir blind på ena ögat, inleder han sin rehab-period med vila och målande. Vid huset finns en sjö som Erik brukar bada i och en eftermiddag upptäcker han en undervattensgrav vid bryggan. Upptäckten leder till en serie oförklarliga händelser med spår bakåt i tiden och tillvaron blir inte riktigt som han tänkt sig.

Den enögde akvarellmålaren var väl, om jag ska vara helt ärlig, ingen bok som kallade på mig direkt. Men efter ett tiotal sidor fann jag den ganska tilltalande. Den är lättsmält med en intrig som hela tiden manar framåt, humoristisk och tragisk på samma gång.

Bosse Norrhem har ett levande språk och målande miljöskildringar. Han beskriver, sådär i förbifarten, små detaljer som karaktärerna gör, vilket gör att det ibland känns som om jag tittar på en film. Vill du ha en stunds underhållning är detta boken för dig.

Järnmärkt

Bok av Helén Wigh
Spännande och välskriven debut!
Ni som har följt mig ett tag vet att jag gillar böcker som utspelar sig runt 1700- och 1800-talet. Så det var med stora förhoppningar som jag började läsa boken.

När Carls far tar sina sista andetag berättar han sanningen om moderns död, att hon blev mördad. Carl vill hämnas, antar en falsk identitet och återvänder till den lilla gruvbyn Petersberg - platsen hans far flydde från för tjugo år sedan. Väl där blir han vittne till hur en liten flicka mister livet och han lyckas med nöd och näppe rentvå sig själv från misstankar. I sin jakt på sanningen utsätter han både sig själv och andra för fara.

Järnmärkt är en skickligt berättad historia om ett gammalt gruvsamhälle, ett tidsdokument om en svunnen tid. Men det är även en roman om hämnd och orättvisor, om mord och gamla tidens klassamhälle.

Helén Wigh har en förmåga att med ord frambringa både de ljud och lukter som fanns i gruvan. Det märks tydligt att hon gjort en gedigen research och jag gillar den lilla historielektionen man får av boken, all förklaring till vad det fanns för olika roller i en gruva. Detta är en debut som heter duga och jag hoppas det snart kommer fler böcker.
- Visa kortare text
Mörk men lättläst roman!
Ibland undrar jag om det är något fel på mig, om jag är ointelligent och lite trögtänkt? Vissa böcker blir tokhyllade och alla bara älskar dem. Utom jag. Detta är en sådan bok.

Vi röstar om vi saknar mamma har blivit lovordad i pressen och på sociala medier så jag hade höga förväntningar på den. Förväntningar som dessvärre inte infriades. Jag har lite svårt att sätta fingret på vad det är som skaver men jag tror att det till största delen är att jag upplever intrigen som lite hoppig, det växlar friskt mellan semesterresa och hemmiljö.

Nina Pascoal har lyckats bra med själva texten. Den är mycket lättläst och såväl känslor som miljöer och människor beskrivs i målande ordalag. Stackars Kornelia, som slits mellan barn- och vuxenvärlden och tvingas ta alldeles för stort ansvar, är väldigt trovärdig.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.