Katten Cleo - Hur en kaxig katt hjälpte en familj att läkas

Cleo - how an uppity cat helped heal a family
Bok av Helen Brown
Helen Brown tyckte inte om katter, men hennes son Sam gjorde verkligen det, så de skaffar en svart liten kattunge. Bara en vecka efter att de har fått hem kattungen är Sam med i en tragisk bilolycka och dör. Helen blir förlamad av sorgen och vill skicka iväg katten. Katten får dock stanna och lär familjen att efter hand komma på fötter och skratta igen.
Det här är den sanna berättelsen om hur en familj får hjälp av en kattunge med att ta sig igenom en svår sorg. Vi får följa katten Cleos liv i familjen och höra om den påverkan hon har på familjemedlemmarna. Boken är skriven på ett sätt som flyter på bra, men de faktainslag om katter som kommer emellanåt hade hellre fått ligga som en egen del i slutet.
Härlig bok om hur en liten krabat kan ibland rädda liv. Familjens värld rasar samman av ev tragedi och denna lilla pälsboll får dem ihop, på sitt speciella sätt, så att de orkar ta nya tag. Den kryper in under skinnet på dem och trots sin (lilla) storlek ger den så mycket kärlek och värme, att man som läsare önskar man hade en sån i knäet medan man bläddrar sig framåt i boken.
Katten Cleo är en sann historia där Helen verkligen beskriver hur stor betydelse en katt kan ha i människors liv och hur mycket de kan betyda. Cleo är, som alla katter, en mycket speciell och egen katt som kom in i familjens liv vid en tidpunkt de trodde var helt fel men som visade sig vara helt rätt. Cleo var egentligen tänkt att bli Helens äldsta son Sams katt. Han fastnade för katten och det bestämdes att han skulle få den. Men innan Cleo han flytta in gick Sam bort i en tragisk bilolycka. Därför kändes det inte alls bra för familjen när Cleo en dag levererades hem till dem eftersom Sam inte kunde ta emot den. Mitt i sorgen visar det sig att Cleo är precis vad de behöver. Någon att ta hand om, någon att skratta åt, någon att leka med. Boken beskriver på ett mycket fint sätt hur katten blir en allt större del av familjen och hur den tar mer och mer plats i hemmet. Boken innehåller otroligt gulliga beskrivningar av händelser med Cleo som gör det omöjligt att inte le. Man får på ett mycket fint sätt följa Cleo och familjen genom hela Cleos liv och man får verkligen insikt i hur mycket en katt kan bidra.
Författaren baserar bokens story på verkliga händelser i sitt liv och hon agerar också som en av huvudpersonerna i Katten Cleo. Helen Brown var vad man kan kalla en hundmänniska, varför katter såklart inte var något för henne, trodde hon. Men, hennes lille son Sam var av en annan uppfattning och när han skulle fylla 10 år ville han prompt ha en katt. I samma ögonblick som Sam lyckligt leende väljer en kattunge med svart fluffig päls smälter Helen. Det är klart Sam ska få katten, så fort den är redo att lämna sin katt-mamma. Sam får dock tragiskt nog aldrig träffa sin katt igen, då han blir påkörd av en bil och dör. Så, när katten väl kommer hem har den sörjande familjen annat att tänka på. Helen vill lämna tillbaka katten, men när hon ser hur Sams lillebror Rob ser ut att leva upp i allt elände låter hon katten stanna trots allt. Katten som ges namnet Cleo står för bus, dråpligheter och en del missöden men också för en vändning i familjens sargade liv. Cleo charmar och tar till kattfasoner på ett sätt som tröstar i sorgen och ger trygghet i mörkret. Familjen börjar läka tack vare Cleo, i en process som gör att de ser framåt och kan uppskatta livet igen.

Det bästa med Katten Cleo är allt vad den ”fyrbenta pälsbollen” tar sig för, samt att hon faktiskt påverkar familjemedlemmarna och gör så att de så sakteliga börjar må bättre efter Sams död. Kattmänniska som jag är var det inte svårt att falla för Cleo och känna med denna underbara varelse. Mindre bra måste jag tyvärr säga var Helens agerande i vissa fall. Jag upplevde henne många gånger som känslokall, inte minst mot Cleo, och emellanåt var det svårt att känna sympati för henne trots all sorg. Hur som helst så är det en bok som jag gladeligen kan rekommendera till den som vill ha en lättläst bok med både hjärta och smärta, sorg och lycka. Om man bara gillar katter det minsta lilla så är det en riktig bladvändare!