Gatukatten Bob

A Street Cat Named Bob
Bok av James Bowen
När James Bowen upptäcker den röda gatukatten kan han inte bara titta åt andra hållet. Katten är skadad, så han hjälper den. Snart växer en stark vänskap fram mellan James och den intelligenta katten, som får namnet Bob. De försörjer sig på gatumusik, men London är inte alltid en bra plats för en katt och en gatumusikant. Hur otäcka saker de än får uppleva så skiljs de aldrig åt.
En missbrukare med massor av problem hittar skadad katt som han hjälper och måste ta hand om och katten i sin tur får honom på en väg ut ur missbruket. Mycket gripande berättelse som ibland ger tårande ögon
Men realismen känns ibland överdriven och påhittad men det står att den BYGGER PÅ VERKLIG händelse. Vilket öppnar för överdrifter och halvsanningar för att göra berättelsen mer spännande och dramatisk.
En gripande berättelse som bygger på en verklig historia om en kille som hittar en tilltygad och skadad katt på grannens dörrmatta. Dagen efter sitter den på hans dörrmatta och han förbarmar sig över katten och tar den till veterinär för sina sista pengar. Det får han tillbaka då katten följer med honom då han ska spela på gatan och lockar fler att ge mer. De blir bästa vänner och katten Bob har tom fått en egen hemsida
En mycket fin historia om James som får sitt liv förändrat. James är drogberoende och har varit i många år. Han ser ingen anledning att att bättre sig, han befinner sig verkligen på botten av sitt liv. För att skapa ihop pengar till mat spelar han gitarr och sjunger ute på Londons gator. Den stora vändningen i James liv blir när en orangehankatt dyker upp och väljer honom som ägare. James liv får ett syfte och han ser en anledning till att komma ur missbruket och börja leva ett bättre liv. En detaljerad gripande och samtidigt rolig historia. Mycket läsvärd.
James befinner sig på botten. Han har knarkat bort hela sitt liv, då kommer plötsligt en katt in i hans liv som en räddande ängel. James beslutar sig motvilligt för att behålla katten, som får namnet Bob och det ger honom motivationen att ta tag i sitt liv. Det är inte enkelt, men det går och vi läsare får följa vägen från botten och upp till ett fungerande liv. Lättläst, fängslande och skrivet med mycket känsla. Klart värd att lägga några timmar på.
Instämmer i hyllningskören. Den här boken är riktigt mysig och fin. Det är en herrelös katt och en gatumusikant som möter varandra på gatan och finner varandra.
Det här är boken som ingen kattälskare kan motstå. Och nog ingen annan heller. Jag läste att katten Bob bara för ett par dagar sedan gick bort och att en hel värld nu sörjer.
Boken handlar om katten som får namnet Bob av sin räddare James. Fast den före detta missbrukaren James hävdar att det nog var tvärtom. Att det var Bob som räddade hans liv när det såg som mörkast ut. James har fått en träningslägenhet och en möjlighet att börja ta tag i sitt liv. Det är där i huset som han hittar den skadade katten och bestämmer sig för att hjälpa den trots att han har fullt upp med sitt och har fullt upp med att klara sig från den ena dagen till den andra. Men Bob är ingen vanlig katt och det ska James snart bli varse. Tillsammans tar de Londons lite svårflörtade invånare med storm och snart blir de ett oskiljaktigt par i Londons gatubild. Den intelligenta katten är många gånger den som räddar situationen och tillsammans upplever de både lite farliga men också roliga äventyr. Det här är en hjärtvärmande bok om två vänner, varav den ena har fyra ben och en svans.
Här får vi följa James Bowen och hans liv som gatumusikant på Londons gator. James lever ett minst sagt trassligt liv i samhällets bottenskikt och tvingas dagligen kämpa för sitt levebröd. När han efter en tids kämpande tilldelas en lägenhet på prov börjar livet ta en ny vändning och det dröjer inte länge förrän han träffar på en skadad och till synes övergiven katt, med röd päls. Att ta hand om en katt var det sista James hade tänkt sig i den situation han befann sig, men hans hjärta föll för den märkvärdigt kloka katten som fick namnet Bob. Boken handlar om relationen som växer fram mellan James och katten Bob då de tillsammans kämpar för att få livet att gå ihop. Ja, de båda lämnar inte varandras sida och får tillsammans uppleva både fasa och glädje på storstadens gator.

Det är lätt att rosa denna underbara bok som blev en internationell bästsäljare. Gatukatten Bob är helt enkelt oemotståndlig och relationen mellan James och Bob är så fin och innerlig att man inte behöver älska katter för att falla pladask för denna bok.

Jag kan inte påstå att det finns någonting som var mindre bra i denna rörande, glädjande och härliga bok. Jo, möjligtvis att den var för kort! Jag hade velat läsa så mycket mer om James och Bob i livets olika skeenden. Glädjande nog har dock James Bowen skrivit fler böcker om sitt liv med den särdeles förståndiga och smarta gatukatten.

Denna bok kan jag varmt rekommendera till alla som vill att det ska kännas i hjärtat när man läser. Här finns spänning, humor och kärlek i mängder. Det är lätt att gilla och ta de båda huvudaktörerna till sig då de är så behjärtansvärda att man inte kan lägga boken ifrån sig.