Bortsprungen : en älskad katt, en hemlös man och deras osannolika resa

Strays
Bok av Britt Collins
En regnig kväll snubblar den hemlöse Michael King över en skadad, utsvulten katt. Den alkoholiserade och deprimerade mannen tar hand om katten och vårdar henne. Han ger henne namnet Tabor. När vintern kommer påbörjar de tillsammans en lång resa till fots, från det kallare Oregon mot Kaliforniens soldränkta stränder. Längs vägen möter de människor som dras till den speciella katten och Michael har aldrig blivit så väl bemött som med Tabor på sin axel. Kattens tillgivenhet och sällskap tröstar den ensamme Michael, hon ger honom något att leva för och hjälper honom att bli både mer harmonisk och fri från alkoholmissbruket. Tabor lär Michael att leva med hans livs stora sorg förlusten av hans partner. Men när Michael tvingas ta katten till en veterinär upptäcks det att hon har ett identifikationschip. I Portland finns en ägare som aldrig gett upp hoppet om att få återse sin älskade katt. Och Michael tvingas inse att han måste lära sig att hantera livet efter ännu en förlust ett liv utan Tabor. Bortsprungen är en sann historia om en oemotståndlig och äventyrslysten katt, och om hur läkande förhållandet mellan människa och djur kan vara. Det är en berättelse om hur en man och en katt räddar varandra en given bok för alla som älskade Gatukatten Bob och Bibliotekskatten Dewey. BRITT COLLINS bor i London och Los Angeles. Hon är journalist och skriver bland annat för The Guardian, Sunday Times, Harper s Bazaar och The Independent. en rörande historia om en bortsprungen katt och en hemlös man Femina Gripande, fin och stark! Jennies boklista
En katt som hamnar på villovägar och en hemlös man. De hittar varandra och hjälper varandra. De följs åt på en rundresa som följer årstidernas skiftningar. De möter många svårigheter efter vägen, men finns alltid där för varandra. Ända tills ägarens efterlysning av den bortsprungna katten till slut når fram.
"En regnig kväll snubblar den hemlöse Michael King över en skadad, utsvulten katt. Den alkoholiserade och deprimerade mannen tar hand om katten som han kallar Tabor."

Man behöver inte vara kattälskare för att älska den här boken. Boken bygger på en sann historia om en katt som kommer på villovägar. Skadad och tilltufsad blir den omhändertagen av en lika sargad man. De ger sig iväg på en lång vandring från ett kallt Oregon till ett varmare Kalifornien. På resan så stärks banden mellan katt och människa. De tröstar och helar varandra men en dag tas Tabor till veterinären som upptäcker ett id-chip.
Någonstans finns det en ägare som kanske saknar sin katt..
Jag älskade den här boken och om någon av mina katter skulle försvinna så önskar jag att de skulle träffa någon som Michael.
En otroligt fin berättelse om hur en katt kunde förändra en hemlös mans liv. I boken får vi ta del av otroligt fina men också jobbiga stunder i livet på gatan. Beskrivningen av katten och saker den gjorde kunde man verkligen känna igen i sina egna katter. Det var svårt att inte bli berörd. En väldigt läsvärd bok som bringar en många leenden under läsandets gång.

Det som gjorde den här boken så speciell mot andra böcker där man också får följa någon hemlös vars liv förändrats av ett djur, var att här så vandrar den hemlösa omkring. Han är inte kvar på samma ställe utan reser runt i USA med sin katt. Det ger mer variation till boken och man blir nyfiken på att få veta vars han ska åka näst. Det gav även upphov till mer miljöbeskrivningar vilket jag tycker om. Så att man kan måla upp en bild i huvet av hur det ser ut där han är. Man blir även mycket imponerad av vilken speciell katt han hittat. Inte många skulle följa med på en resa runt i hela USA utan att klaga.