Dorian Grays porträtt

The Picture of Dorian Gray
Bok av Oscar Wilde
Detta är en välkänd berättelse som handlar om den unga herr Dorian som kommer att offra sin själ för att få evig ungdom. Oscar Wilde visar här på ett tidlöst porträtt av en människas både yttre och inre resa genom åren. Det handlar om sociala samspel och vilket pris fåfänga kan ha.
Kanske det mest poetiska skönlitterära verk jag läst. Varje dialog går allt djupare in i människans själ. Varje mening bör varsamt läsas två, tre, frya, gånger om. En historia man aldrig glömmer. För varje rad drunknar man allt mer i fascination för Dorian, Lord Henry, Basil och mänskligheten själv.
Dorian Grays porträtt är en roman som skrevs av den irländska författaren Oscar Wilde. Boken anses vara en litterär klassiker och det är en bok som alla borde ta sig tid att läsa. Den gavs ut i juli 1890.

Vad handlar boken om?
Dorian Grays porträtt utspelar sig i England. Historien börjar med att den mycket vackra unga mannen Dorian blir avmålad av en konstnär vid namn Basil Hallward. Efter att ha sett porträttet slås Dorian av hur vacker han är. En rädsla för att förlora sitt utseende uppstår, och han börjar önska att porträttet ska åldras istället och att han själv kan vara förevigt ung och vacker. Önskan går i uppfyllelse, och upprymd av sin eviga skönhet börjar Dorian leva ett syndigt liv utan några moraliska kval.

Efterhand märker han dock hur tavlan inte är en spegelbild av ett fysiskt åldrande. Den visar också hans själsliga förändring med alla synder han begått och den grymhet han praktiserat. Trots att han inser detta är det inte något som han tar till sig, utan han fortsätter i samma spår. När hans synder börjar bli allt grövre blir han emellertid desperat, och beslutar att hugga sönder tavlan. I slutet av romanen möts vi av en död man liggande på golvet med en tavla som återställts till sin forna glans med en ung vacker man.

Tankar om boken
Boken väcker tankar och bär på flera djupa budskap. Exempelvis att om man lever som Dorian Gray leder det till en oundviklig undergång. Boken rekommenderas till alla som söker en själslig läsupplevelse som väcker tankar om livet i allmänhet. Boken är en klassiker och det märks inte minst genom bokens språkliga elegans som gör den till en njutning att läsa.