Patrioterna

Bok av Pascal Engman
Patrioterna är författaren Pascal Engmans debutbok. Denna thriller handlar om mordet på en kvinnlig journalist i Stockholm. Mordet sätter skräck i Stockholms journalistkår. Många är vana vid dagliga hot, men nu är det allvar. Samtidigt pågår hot mot Sverige och smuggling av droger och vapen. Allt detta vävs samman denna fartfyllda kriminalroman.
Läs den, du kommer inte ångra dig! Fantastisk debut av Pascal och researchen är magisk! Jag säger bara wow
Carl Cederhielm, missnöjd och desillusionerad, har skapat en dödslista bestående av journalister som enligt honom och hans två anhängare förtjänar att dö. Anledningen till denna dödsdom baseras på att journalisterna inte kritiserat invandringen och allt det som Carl uppfattar som ett svek mot Sverige och de riktiga svenskarna.

Madeleine Winther, journalist på Nyhetsbladet har gjort en snabb karriär som bevisar att hon är skarpare än de flesta andra på redaktionen och dras nu in i de otäcka överfallen som sker i Stockholm med korta mellanrum.

August Novak befinner sig i Chile, anställd av en rysk gangster efter att ha lämnat Främlingslegionen. Han längtar hem till Sverige, men har inte hört av sig på tio år och inte ens hans mamma vet om han ens lever längre. När hans flickvän blir gravid kommer tankarna på Sverige starkare och han börjar se möjligheter till att återvända trots det som fick honom att fly därifrån.

Händelserna vävs ihop riktigt snyggt och historian har en bra puls där man överraskas gång på gång av vändningarna. En enastående lyckad kriminalroman där personerna beskrivs på ett sätt som gör att man har lätt att se dem framför sig. Rekommenderas definitivt!
Patrioterna är en beroendeframkallande och explosiv bladvändare som bjuder på nattsvart läsning som gör mig mörkrädd. Rädd för vad hatet gör med en människa och rädd för vad hat kan få en människa att göra. Rädd för det islamofobiska språk som får allt större genslag i debatten. Boken är skrämmande verklighetstrogen och samtida då den tar upp pågående strömningar i samhället, såsom invandring, växande politikerförakt och misstroende gentemot massmedia. Även om boken lämnar lite kvar att önska så är det absolut en positivt överraskande debut med aldrig sinande spänning och oväntade vändningar där frågan var huvudkaraktärernas lojalitet ligger förblir en gåta ända till slutet.
För det första är jag imponerad över att det är hans debut? Den är riktigt bra, håller högt tempo och man vet inte hur det ska sluta. Den känns trovärdig och man följer parallellt olika karaktärer vilket håller intresset uppe. Precis som Råttkungen älskade jag den.

I den här genren är han den bästa författaren jag läst av. Han är snart aktuell med ny bok och den kommer jag garanterat läsa. Jag ger 5/5 vilket är ovanligt för min del. Jag har också enbart hört bra feedback om denna så detta är verkligen en rekommendation inom spänningsgenren.
Patrioterna av Pascal Engman är författarens debutbok. Det är en spännande bok som handlar om ett mord på en kvinnlig journalist. Många journalister får dagligen motta hot och detta journalistmord sätter skräck i nyhetsredaktionerna i Stockholm. Allt fler oroar sig för om det även kommer att drabba dem.

Författaren berättar historien från flera olika personers perspektiv. Här finns bland annat den unga och ambitiösa journalisten Madeleine Winther som har siktet inställt på en framgångsrik karriär. Läsaren möter även Carl Cederhielm vars uppdrag är att skydda landet. Även en livvakt åt en ryss som smugglar vapen och droger har en viktig roll i denna bok. Snart vävs deras öden samman på ett skrämmande och spännande sätt. Alla händelser i boken är fiktiva, men den känns ändå läskigt verklighetstrogen. Den tar upp högaktuella ämnen och känns helt rätt i tiden.

Pascal Engman arbetade som reporter på Expressen innan han sade upp sig för att skriva denna bok. Hans erfarenhet som journalist gör att miljöbeskrivningarna och personporträtten i denna bok är mycket träffsäkra och verklighetstrogna. Karaktärerna är väldigt bra beskrivna och de känns levande. Jag har läst författarens två andra böcker och det som gör honom så unik är hans sätt att beskriva och utveckla karaktärerna.

Boken håller högt tempo och är varken förutsägbar eller stereotyp. Många gånger tänker jag på att den inte känns särskilt politiskt korrekt, men det är det som gör den så bra. Trots att det är en debutroman känns det som att författaren skrivit böcker i flera decennier. Riktigt bra!