Tyskungen

The Hidden Child
Bok av Camilla Läckberg
Tyskungen av Camilla Läckberg handlar om författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström. Erica gräver i hennes döda mammas förflutna och läser dagboksanteckningar från andra världskriget. Hon inser att hennes mamma hade kopplingar till den äldre man som nyligen hittades död i Fjällbacka. Detta är början på ett mysterium där dåtiden och nutiden vävs samman.
Mord drama som kastar sig i tiden från nutid till dåtid men spänningen infinner sig inte trots Nazism kopplingar. Förutsägbar och seg bok som jag blev besviken på. Om ni gillar Läckbergs böcker så välj någon av de andra för denna är inget mästerverk.
Tyskungen av Camilla Läckberg är den femte boken i Fjällbackaserien. Denna bok handlar, precis som de andra böckerna, om författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström. Denna gång är det fokus på Ericas mammas förflutna. Hon lever inte längre, men när Erica börjar gräva i mammans förflutna hittar hon kopplingar till den man som nyligen hittades död i ett hus i Fjällbacka.

Erica läser mammans dagböcker vilket får henne att inse att mamman har vittnat hemska saker under andra världskriget. Hon insåg även att mamman umgicks med den döda mannen under den tiden. Detta leder till funderingar om den äldre mannens död har några kopplingar till det faktum att Erica nyligen besökte honom.

Tyskungen är en spännande bok som bjuder på ett intressant historiskt perspektiv. Tiden från andra världskriget är tacksam att skriva om eftersom det var en mycket intressant tid som fascinerar än idag. Enligt mig är detta den bästa boken i serien och Läckberg lyckas väl med att balansera dåtid och nutid. Boken var överlag spännande och hade ett intressant slut. Det enda negativa enligt mig var att det var för mycket fokus på familjeliv, bebisar och polisens pappaledighet. Detta kändes mest som utfyllnadsmaterial och gav inget mervärde till läsaren.

Boken är en fristående deckare och Fjällbackaserien behövs således inte läsas i någon särskild ordning. Det kan dock vara en fördel att läsa dem i ordning eftersom personbeskrivningar utvecklas i varje bok. I denna bok får läsaren en djupare förståelse för huvudpersonen Erica.
Tyskungen är Camilla Läckbergs femte roman om författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström i Fjällbacka. Den här gången är det Ericas egna familjehemligheter som kommer upp till ytan.

En varm augustidag hittas en gammal man död i sitt hem i Fjällbacka. Obduktionen visar att han blivit ihjälslagen med ett enda slag från ett tungt stenföremål och att han dog redan i juni. Att ingen upptäckt dödsfallet beror på att mannen var något av en ensling och att den bror han delade huset med har varit bortrest hela sommaren. När Erica får höra talas om mordet blir hon bestört. Sedan hon börjat läsa sin mors dagböcker har hon nämligen upptäckt att modern umgicks i samma kretsar som den mördade mannen under andra världskriget. Dessutom sökte hon själv upp honom före sommaren för att fråga om en nazistmedalj hon hittat i sin mors kista uppe på vinden. Kan hon själv ha satt igång ett händelseförlopp som ledde till mord? Erica fortsätter att läsa moderns dagböcker och upptäcker att Elsy varit med om fruktansvärda upplevelser. Dramatiska, sorgliga händelser som förklarar varför hon var oförmögen att knyta an till sina döttrar. Trots att Erica egentligen borde skriva på sitt nya bokmanus kan hon inte låta bli att gräva djupare i fallet. Och trots att Patrik precis inlett sin pappaledighet dras även han in i utredningen. Många frågetecken kvarstår. Vad var det som väcktes till liv när Erica sökte upp den mördade mannen?

Detta är en av få böcker jag läst av Läckberg och jag tyckte den var bra, helt klart läsvärd. Intrigen var inte förutsägbar, men ändå enkel. Passar som läsning en varm sommardag i hängmattan eller på stranden.