Sjöjungfrun

The Drowning
Bok av Camilla Läckberg
Christian Thydell får anonyma och hotfulla brev. Han är författare och kollega med Erica Falck. Polisen Patrik Hedström och kollegorna i Tanumshede jobbar hårt för att finna en man som försvann spårlöst flera månader tidigare. Mannen återfinns mördad. Patrik inser att hotbreven till vännen Christian och den mördade mannen kan vara sammankopplade.
Sjöjungfrun av Camilla Läckberg är den sjätte boken om polisen i Fjällbacka. Denna gång handlar det om en man som har varit spårlöst försvunnen i fyra månader. En dag hittas han död och fastfrusen i isen. Det står klart att han blivit mördad och polisen Patrik Hedström börjar utreda fallet. Det blir dock betydligt mer komplicerat när en bekant till honom, en författare, berättar att han fått anonyma hot under ett års tid. Inför sin bokrelease får han ytterligare ett hot. Snart inser polisen att det finns kopplingar mellan den mördade mannen i isen och hoten.

Camilla Läckberg skriver återigen en lättläst och ganska spännande deckare som utspelar sig i det lilla samhället Fjällbacka i Bohuslän. Den som gillar Läckbergs stil kommer nog även gilla denna bok eftersom den följer samma mönster med lättläst dialog, bra personskildringar och en stor dos spänning. Personligen tycker jag att handlingen i denna bok är lite tunn. Jag föredrar hennes böcker som har ett djupare, gärna historiskt, perspektiv. I denna bok finns det dock tillbakablickar vilket ger boken ett visst djup. Jag hade dock önskat att tillbakablickarna hade en starkare koppling till händelserna i nutid, men i precis som andra Läckberg-deckare vävs de ihop i slutet.

Trots att jag är ganska skeptisk till handlingen i denna bok var den ändå ganska trevlig och gick att sträckläsa utan problem. Det var skönt att polisen Patrik och hans fru Erica inte var lika mycket i fokus i denna bok som i de andra. Istället var det den nojiga och deprimerade författaren som fick spela huvudpersonen denna gång.
Denna sjätte del i Fjällbacka-serien startar med att en man anmäls försvunnen. Patrik Hedström och kollegorna på polisstationen i Tanumshede gör allt i sin makt för att finna mannen, men de lyckas inte. Fyra månader efter försvinnandet står det dock klart att han blivit mördad. I samma veva får Erica Falck veta att en författarkollega och vän till familjen, Christian Thydell, under lång tid, mer än ett år, fått motta hotfulla brev anonymt. Någon hatar verkligen Christian djupt, och skulle inte tveka att agera enligt hoten. Kopplingen mellan hotbreven och mordet är något Patrik grubblar över och spåren leder honom och kollegorna tillbaka i tiden.

En bra story med spännande intrig samt ett dramatiskt slut. Här finns också några lösa trådar som troligen finns till för en eventuell uppföljare.