Isprinsessan

The Ice Princess
Bok av Camilla Läckberg
Isprinsessan är deckardrottningen Camilla Läckbergs debutroman och den utspelar sig, precis som de flesta av hennes böcker, i den lilla orten Fjällbacka i Bohuslän. Denna bok skildrar ett litet samhälle där alla känner. När den unga kvinnan Alexandra hittas död i sitt badkar påbörjas en kuslig historia om ett dubbelbottnat liv.
Läckbergs bästa bok enligt mig och spännande från början till slut med ett dödsfall i början och som vanligt rör sig Läckberg mellan två tidsåldrar men här fungerar det otroligt bra och spänningen är på topp boken igenom.
Jag visste inte vad jag hade att vänta mig när jag började lyssna på Camilla Läckbergs roman "Isprinsessan" - som är den första delen i Fjällbackaserien. Genom åren har jag nämligen hört både ris och ros om Camilla Läckbergs böcker.

Överlag var "Isprinsessan" en välskriven roman med några oväntade vändningar. Bland det första som jag reagerade på var att sättet som den var skriven på var ganska likt Sofie Sarenbrants böcker om Emma Sköld. Det blev en positiv överraskning för mig, eftersom jag är förtjust i "Emma Sköld"-böckerna.

Emellanåt var Camilla Läckberg förvisso övertydlig med vissa saker (hon skrev ut sådant som man redan hade förstått utifrån sammanhanget), men det var inget som störde mig nämnvärt. Vad jag däremot reagerade negativt på, var att hon alldeles i slutet lät en av poliserna säga att hen hade arresterat en person. Begreppet arrestering finns inte i det svenska rättsväsendet. Polisen griper. Åklagaren anhåller. Tingsrätten häktar. Att jag reagerar så negativt på det, är för att det är en enkel sak att kolla upp och något som man borde ha koll på om man skriver deckare.
Boken Isprinsessan av Camilla Läckberg är en deckare och spänningsroman. Det är den första boken av nio om författarinnan Erica Falcks liv i Fjällbacka.
Handlingen kretsar kring dels Erica Falcks privatliv, dels om mordet på Alexandra Wijkner. Erica Falck är en författare som återvänt till sin barndomsstad Fjällbacka för att reda upp sina föräldrars dödsbo. Snart träffar hon även sin barndomskärlek Patrick, och de inser båda att de aldrig kommit över varandra.
Samtidigt blir utredningen av dödsfallet Alexandra Wijkner allt mer komplicerad. Alexandra Wijkner hittas av Erica Falck i sitt hus, vars värme stängts av. Därför har Alexandra Wijkner efter sin död i badkaret frusit i det som var badvatten.

Isprinsessan av Camilla Läckberg är en mycket välskriven bok som lockar till vidare läsning. Det är en spännande handling, som innehåller spänning, kärlek, mord och sensation.
Camilla Läckbergs debutroman och den första i serien om Fjällbacka i Bohuslän. Alexandra Wijkner ligger i badkarets iskalla vatten. Huden ser blåaktig ut och blodet som runnit ur såren på hennes handleder har torkat. Han smeker henne på armen innan han går, hans vackra isprinsessa. Alexandras barndomsvän, Erica Falck, finner henne naken och död i det ödsliga och kalla huset. Efter att polisen, i den närliggande orten Tanumshede, genomfört den tekniska undersökningen avslöjas att det rör sig om ett mord. De har dock inte några direkta ledtrådar i sin jakt efter mördaren. I Fjällbacka vet folk det mesta om varandra, men Alexandra hade flyttat och bevarat hemligheter.

En lättläst deckare där parallella skeenden vävs ihop. Läsaren får också stifta bekantskap med Erica Falck, liksom polisen Patrik. Språket är nyanserat och skildringen trovärdig. Riktigt spännande!
Isprinsessan är deckardrottningen Camilla Läckbergs debutroman. Den utspelar sig, precis som de flesta av hennes böcker som följer denna, i den lilla orten Fjällbacka på västkusten. Denna spännande bok skildrar ett litet samhälle där alla känner alla och där ryktesspridningen går snabbt. Detta kan ibland ha sina fördelar, men det kan även få mycket negativa konsekvenser...

Isprinsessan är romanen som gjorde Camilla Läckberg till en av Sveriges största författare. Boken var ursprungligen ingen bästsäljare, men efter ett par år ute i handeln började den sälja som smör i solsken. Den har sålt otroligt bra både i Sverige och utomlands. Alla som gillar svenska deckare bör läsa denna. Personligen tycker jag att boken är ganska platt med tråkiga personporträtt. Handlingen är spännande, men boken känns lite för tunn och lättläst. Läckbergs senare böcker lyfter fram hennes författartalang betydligt bättre än denna bok. Ändå är Isprinsessan en läsvärd bok i hängmattan eller på stranden.