Jurtjyrkogården

Pet Sematary
Bok av Stephen King
Det är vägen. Den tar kål på en hel del djur. Mest hundar och katter, men det är inte allt. Läkaren Louis Creed flyttar med sin familj till den lilla staden Ludlow i Maine. Det nya huset är fantastiskt; naturen är underbar och grannarna vänliga. Men i utkanten av idyllen lurar farorna. Det är något mystiskt med den gamla djurkyrkogården där traktens barn begraver sina husdjur. Bortom den ligger också en annan begravningsplats - på marker där uråldriga förbannelser slumrar. När familjens katt återuppstår efter att ha blivit överkörd förstår Louis att mäktiga krafter satts i rörelse. Till det yttre är katten densamma, men något är ändå kusligt annorlunda. En stor tragedi inträffar, och familjen får ångra att de kallat på de döda. Jurtjyrkogården, som kom ut 1983, hör till Stephen Kings mest lästa böcker. Den låter skräcken sippra in i vardagen, och tänjer skiljelinjen mellan levande och döda. "Boken som är så mörk att inte ens King själv ville ge ut den. Jurtjyrkogården traumatiserade hela min generation - och vi älskade det." Mats Strandberg
Jag var sugen på skräck och fick då flera tips om Jurtjyrkogården. Läste i en recension, kommer tyvärr inte ihåg vem som skrev den, att historian gör sig bättre i film än i bok och jag kan verkligen tänka mig det. Boken är 500 sidor lång och det blir inte spännande förens de sista 100. Hade de första 400 sidorna kunnat slopas då? Nej, det hade nog inte heller funkat. Detta är en perfekt bok för dig som söker en skräckbok som börjar lugnt och som stegras sakta, sakta. För även om jag inte satt på helspänn boken igenom så var det alltid något obehagligt som lurade runt hörnet. Rekommenderar dig att läsa den!
Boken är mycket välskriven och mycket bättre än filmatiseringen. Likheten med filmen är obefintlig och boken är fantastisk. Krypande detaljrik med många sidor och en riktigt kuslig upplevelse utan för mycket övernaturligt. Perfekt för vintermörkret och en ljuvlig läsupplevelse.
Jurtjyrkogården är nog en av de obehagligaste böcker jag har läst av Stephen King. Jag visste ju vad som skulle hända eftersom jag hade sett filmen innan jag läste boken och det var både bra och dåligt. Bra, jag var förberedd. Dåligt, jag fasade för jag visste vad som skulle hända. King är en mästare när det gäller att skriva och vill man läsa en riktigt obehaglig och tragisk bok så är denna ett bra val!