Swede Hollow

Swede Hollow : a novel
Bok av Ola Larsmo
När 1800-talet gick mot 1900-talet levde över tusen svenskar i ett slumområde i St. Paul i den amerikanska delstaten Minnesota. Här var både barnadödligheten och de arbetsrelaterade dödsolyckorna många, och myndigheterna beskrev Swede Hollow som ett pesthål. Det här är berättelsen om en grupp svenska migranter som sågs på med förakt av både amerikaner och andra svenskar.
Mycket stark bok om svenskar som utvandrar till USA och bosätter sig i Swede Hollow under 1800-talet.De var illa sedda och utsatta för omgivningens spott och spe.
Den här boken är tragisk, ledsam men också mycket intressant och spännande!

Innehåll
I slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet emigrerade ca 1,5 miljoner svenskar till Amerika, med drömmar om ett bättre liv. För många blev livet inte något bättre i USA, utan de fick slita hårt för att etablera sig i sitt nya land, precis som invandrare måste göra idag. Boken följer några olika personer som alla hamnar i ett område med namnet Swede Hollow, Sverigehålan, fritt översatt. Swede Hollow var ett av de värsta ställena man kunde hamna i. Området ligger i Minnesota och var en ravin, en håla, därav namnet Hollow. Så många svenskar hamnade där att det fick namnet Swede Hollow, även om det fanns andra nationaliteter där också. Svenskarna sågs som ointelligenta, smutsiga och konstiga för att de inte kunde engelska. Den tidens myndigheter beskrev området som ett riktigt slumområde med hög barnadödlighet, fattigdom, arbetslöshet och många lyckades aldrig ta sig därifrån.

Språk och stil
Boken är förhållandevis lätt att läsa även om språket ibland kryddas med lite ålderdomliga ord för att skapa känslan av den tid som behandlas. De delar som hanterar den äldre tiden är det som mest övertygar. I slutet av boken kommer vi till mer modern tid och då tappar historien lite i kraft.

För vem?
Alla som är nyfikna på emigrationen till USA, om varför så många lämnade Sverige för att prova sin lycka "over there" har behållning av boken. Om man är intresserad av släktforskning och vet att man har släkt i USA ger det en liten extra känsla att läsa boken även om man inte haft släktingar just i Swede Hollow. I Minnesota bodde väldigt många svenska emigranter så det är ändå inte orimligt att någon läsare hade släkt just där.

Varför denna bok nu?
Boken har skrivits i en tid då hela världen påverkas av flyktingströmmar beroende på krig eller klimatproblem. De svenska emigranterna utvandrade till USA på grund av svält och att de önskade en bättre framtid för sig och sina barn - exakt det som flyktingar idag önskar sig och sina barn. Boken ger en insikt i att oavsett vilken tid vi lever i, vilket land vi befinner oss i och varför, så vill människan givetvis överleva. Alla vill vi att våra barn ska överleva! Svenskar vurmar ofta lite för våra gamla utvandrare, men det är ju samma sak idag.