En bokhandlares dagbok

The Diary of a Bookseller
Bok av Shaun Bythell
Shaun gör allt för att hans bokhandel ska överleva i en värld där böcker får allt mindre plats. Men i hans bokhandel i Skottland får över 100.000 böcker plats och besökare kommer till honom från hela världen. I boken får man följa Shaun när han möter speciella kunder och anställda.
Detta är en memoarbok av en man som driver en bokhandel för begagnade böcker i en engelsk småstad. Krångliga kunder och krångliga anställda blandas med kärleken till böcker samtidigt som mödorna som småföretagare beskrivs. Beskrivningen av bokhandeln gör att man vill dit direkt- en öppen spis, böcker i massor... Även småstadslivet beskrivs på ett väldigt bra sätt.
En bra bok som jag läste ut på 2 dagar även fast jag väldigt sällan läser böcker i memoarformat.
I boken berättar Shaun Bythell genom dagboksinlägg om sin vardag som bokhandlare. Boken belyser hur den förändrade marknaden försvårar livet för de enskilda bokhandlarna. Med en stor nypa humor blandas historier om motgångar, med underhållande beskrivningar av de egenheter som utmärker butikens personal och kunder. Boken bjuder på endel skratt, men blir i längden något repetitiv. Det finns inte riktigt något som driver boken framåt.
Med en underbar känsla för humor berättar Shaun Bythell, i dagboksform, om sitt liv som bokhandlare i Skottlands största antikvariat. Vi möter skumma kunder, får följa Shaun ut på landsbygden när han köper böcker från dödsbon, och inte minst får vi lära känna bokhandelskatten, Captain.

Det finns så mycket humor i denna bok och otaliga var gångerna jag skrattade högt när jag läste den!
En bokhandlare som har ett eget antikvariat skriver kortare anteckningar varje dag kring köpare och diverse uppdrag. Jag förväntade mig en fiktiv historia med många roliga och härliga möten med köpare, där lämpliga böcker skulle rekommenderas och spännande inköp diskuteras. Tyvärr blev jag riktigt besviken. Det är väldigt korta anteckningar som verkar tagna ur verkliga anteckningar istället för fiktiva. Jag upplever dem korta utan ett historieberättande perspektiv och djupare insyn. Mer en torr redovisning i väldigt kortfattad form. Boken intresserade mig inte alls som den kunde gjort.
Underhållande och rara betraktelser från en bokhandlare. Uppskattade krassa karaktärsbeskrivningar och konstateranden över samtidens föränderlighet.

Men! Trots många underhållande passager blir det stundtals ganska stillastående. Jag rekommenderar att läsa denna parallellt med något annat. Ett kapitel då och då.
För att vara säker på att få ett paket att öppna på min födelsedag 2019 köpte jag en bok till mig själv. Shaun Bythells bok En bokhandlares dagbok slogs in i ett fint paket som fick följa med hem och ligga i garderoben till födelsedagen i april. Och nu har jag läst ut den – inte kunde jag spara den nån längre tid. Nästa mål blir att åka till Skottland och besöka The Bookshop, ett antikvariat som drivs av författaren.

Den här boken är upplagd som en dagbok. Vid varje dag anges också antal kunder, dagskassa, onlinebeställningar och hittade böcker. Det tar ett tag men sen fattar jag hur himla knivskarp bokhandlaren är. Han beskriver utan pardon sina anställda, sina nära och kära och framför allt kunderna. För kunder i ett antikvariat är inte alltid… trevliga typer. Antipatin mot Amazon är inget han döljer heller. Jag får ett antal korta skratt, samtidigt som jag faktiskt ser allvaret i den här boken. Boken beskriver hur bokmarknaden förändras och det är inte alltid roligt – eller till det bättre. För en fysisk bokhandel är ju så mycket mer än bara… en affär. Och självklart tänker jag på ovan nämnda Drottninggatans bokhandel, men även på Alfa Antikvariat i Stockholm, ett antikvariat som stänger nästa månad.

Jag är verkligen en bokmal, en boktok och precis lika knäpp och underlig som många av de kunder som beskrivs i boken. Hög igenkänningsfaktor, alltså. Det här är till viss del en mysig bok, men den har också djupare budskap kring en bokhandels förändrade roll och förutsättningar. Samtidigt… boken är väldigt, väldigt rolig och bitsk. Passar mig perfekt.

Mitt omdöme blir utan tvekan det högsta.
Har du arbetat i affär? Då har du råkat ut för jobbiga kunder, fått konstiga frågor och du kommer känna igen dig i Shaun Bythells första bok om sin bokhandel/ antikvariat i Skottland. Målande beskrivningar av livet som bokhandlare, slitet, att kämpa mot internetjättar som Amazon och framför allt Shauns ironiska svar på många dumma frågor. Mycket underhållande och jag läser redan uppföljaren.