Den allvarsamma leken

The Serious Game
Bok av Hjalmar Söderberg
En storslagen kärlekshistoria skriven av en av de allra största svenska författarna. Karaktärerna Arvid och Lydia är det svenska sekelskiftets svar på Romeo och Julia. Deras kärlek flammar upp igen flera år efter deras första möte och i det läget är de båda gifta. Skilsmässa är högst tabubelagt och samhällets krav riskerar att slita dem isär.
En gammal klassiker som alltid är värd att läsa. Hjalmar Söderström är en av Sveriges bästa författare.
Oj vad denna överträffade mina förväntningar, inte för jag trodde att den skulle vara dålig, men i ärlighetens namn tog jag mig till en början an den mest för att kunna läsa För Lydia. Boken känns egenligen ganska klyschig i stora delar, men på ett bra sätt som gör att man kommer nära huvudkaraktärerna. Trodde den skulle vara ganska långdragen (vilket jag dock ofta kan uppskatta) menndet var väldigt kvick och intensiv, i min mening hade boken gärna fått vara lite längre, det hände väldigt mycket på väldigt få sidor.
Lyssnade på lite av den i Bookbeat & måste slå ett slag för det, uppläsaren Per Myrberg låter som en blandning mellan Tommy Körberg & rösten i Bamse, men jäklarns vilken känsla för språket han hade!
”Den allvarsamma leken”, skriven av den svenske författaren Hjalmar Söderberg, är en av de mest lästa svenska romanerna. Det är en svensk klassiker som utkom för första gången 1912 och utspelar sig under sekelskiftet. När den släpptes mötte den blandad kritik. Det fanns kritiker som beskrev den som en storslagen kärleksroman och ett mästerverk. Samtidigt fanns det de som menade att den är för ytlig och ett litterärt misslyckande från en annars stor författare.

En roman som förtjänar högsta betyg
Romanen lyckas kombinera allt det som gör en roman riktigt bra. Den innehåller en storslagen berättelse om förbjuden men passionerad kärlek mellan karaktärerna Arvid och Lydia, och om kampen att bli älskad i ett samhälle där skilsmässa är tabu. Den är sekelskiftets Romeo och Julia. Miljöbeskrivningarna är målande och det känns som att en film spelas upp i huvudet medan du läser. Språket är elegant och vackert utan att bli för gammeldags. Vidare berör romanen flera viktiga teman såsom klasskillnader, frågan om äktenskap, kvinnans roll i samhället och olycklig kärlek.

Sammanfattningsvis är ”Den allvarsamma leken” en roman som förtjänar allra högsta betyg, det vill säga 5 av 5. Den kan rekommenderas till alla som suktar efter att läsa om storslagen kärlek, vill få en inblick i livet omkring sekelskiftet eller vill läsa något som håller en riktigt hög litterär nivå.