Doktor Sömn

Doctor Sleep
Bok av Stephen King
För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt författare - sin egen far - och med en hårsmån rädda sig undan när både hotellet han bodde på och hans far sprängdes i luften. Det var en skrämmande historia om The Overlook Hotel, ett hus hemsökt av onda minnen. Berättelsen hette The Shining, på svenska blev det Varsel. Men vad hände med pojken? Det får vi veta nu. Doktor Sömn är Stephen Kings efterlängtade fortsättning på berättelsen om Danny Torrance. Danny Torrance har blivit en medelåders man. Efter att ha levt ett liv som gränsat till döden genom ett självförbrännande alkoholmissbruk (precis som sin far) så har han blivit nykter och bosatt sig i en liten stad i New Hampshire. Där har han fått jobb som vårdare på ett sjukhem och kan med sin synska förmåga - sin shining - ge tröst och lugna dem, som ska dö. Han har en katt som ständig följeslagare. Patienterna kallar honom Doktor Sömn. Men hans lugna liv ska snart slitas sönder. Danny har fått telepatisk kontakt med en flicka som har samma förmågor som han, bara oändligt mycket starkare. Flickan, som heter Abra, ber förtvivlat om hjälp. Hon är jagad av en samling vampyrliknande varelser, som lever på människors själar. Och den bästa och mest långlivade näring de kan få är när de träffar på någon som Danny eller Abra. Det går inte att komma undan. Anfall är bästa försvar. Danny och Abra bestämmer sig för att bli jägare i stället för att låta sig jagas. Och jakten leder ända till platsen där The Overlook Hotel en gång stod.
Fantastisk spännande bok om man som har kontakt med andevärlden och det håller på att göra honom galen. Naturligtvis finns det onda varelser som är ute efter honom. Mycket spännande efter en förklarande inledning som känns lite seg. Rysare på högsta nivå.
Väldigt bra bok men inte riktigt min stil men jag tipsar absolut att man ska läsa den. Den är en bladvändare
Helt klart den i särklass bästa boken Stephen King någonsin skrivit.
Precis som vanligt när det gäller King, är personbeskrivningarna i boken otroligt målande - och man lär känna de olika karaktärerna på djupet.

För den som inte vet är detta fortsättningen på The Shining (eller Varsel som den svenska utgåvan hette), och det underlättar något att ha koll på ettan först, även om Doktor Sömn även kan läsas fristående.

Handlingen är gripande och galet spännande - och man vill läsa ut hela boken i ett sträck, samtidigt som man aldrig vill att den ska ta slut.
Ska du bara läsa en enda bok i år, är detta The One!