Kvinnors liv

Lives of Girls and Women
Bok av Alice Munro
Kvinnors liv är den enda romanen av Nobelpristagaren Alice Munro. Den gavs ursprungligen ut 1971 men kommer nu för första gången på svenska, förtjänstfullt översatt av prisbelönta Rose-Marie Nielsen. Berättelsen om Del Jordan, som växer upp på landsbygden i Ontario på 1940-talet, är en fiktiv självbiografi om författarens resa in i vuxenlivet. Del bor på sin fars gård, där hon mest umgås mest med sin yngre bror och en excentrisk ungkarl, vän till familjen. När hon börjar tillbringa mer tid i staden omger hon sig för första gången med kvinnor: sin mamma mor, moderns hyresvärd och sin bästa vän Naomi. Genom dessa kvinnor och i sina egna möten med sex, moderskapet och döden, utforskar Del de mörka och ljusa sidorna av kvinnligheten. Alice Munro, född 1931, tilldelades 2013 års Nobelpris i litteratur, med motiveringen den samtida novellkonstens mästare .
Del Jorden växer upp på landsbygden i Ontario på 1940-talet. Vi får följa henne som ung flicka då hon bor på familjens gård lite utanför stan. Där föder pappan upp räv och Del umgås mest med sin lillebror. Då hon blir äldre, tonåring, flyttar familjen in till stan. Där träffar hon fler människor och hon får en större bild av livet. Tillsammans med kompisen Naomi läser hon om sex och hon försöker komma underfund med om Gud verkligen finns.

Jag har tidigare läst två novellsamlingar av Alice Munro som jag tyckt bra om. Kvinnors liv är hennes enda roman och jag tycker det märks att Munro vanligtvis skriver noveller. Kapitlena är ganska långa och även om det handlar om samma personer i hela boken har de inte jättemycket med varandra att göra. Jag har svårt att hitta en röd tråd från första till sista kapitlet. Men en trevlig läsning om livet i Kanada på 40-talet.
Det är 40-tal på den Kanadensiska landsbygden och vi får följa Dels uppväxtår. Först på rävfarmsgården i en miljö som präglas av taffliga män. Senare i huset i Jubilee med mamman och den inneboende fröken Fern. 🍂 Det är en fantastisk liten bok som Alice Munro skrivit. En bok jag kommer läsa om - en ny läsning kommer med säkerhet väcka nya tankar och känslor.