Frukost på Tiffany’s

Breakfast at Tiffany's
Bok av Truman Capote
I ett nedslitet tegelhus i New York, med en brokig samling hyresgäster, bor den lättsinniga och förtrollande Holly Golightly, 19-årig överlevnadskonstnär. Genom grannen, den unge Författaren, får vi följa hennes halsbrytande liv ett hektiskt år under andra världskriget. Truman Capote, som i den unge Författaren tecknar ett ömsint och lite ironiskt självporträtt, kom att bli en av USA:s mest lästa moderna författare. Hans bitterljuva berättelse om Holly, som när ångesten väller över henne drömmer om att äta frukost på Tiffany's, New Yorks elegantaste juvelerarbutik, har blivit en klassiker. Boken innehåller också tre noveller av Truman Capote: Ett hus av blommor, En diamantgitarr och Ett julminne - alla tre lysande exempel på Capotes stilkonst.
Läste den här när jag var yngre, kanske femton, och tyckte den var bra. Rolig och spännande och speciell. Jag tycker om karaktärerna för att de är oförutsägbara och har ett bra djup.
Ännu en klassiker som väljer att fokusera på den unga kvinnan som huvudkaraktär och hennes strävan efter självständighet, som dock aldrig varit enkelt och definitivt inte under åren efter Andra världskrigets utbrott.

En bok jag kan rekommendera för den som vill ha något som går snabbt att ta sig igenom men ändå har ett innehåll som tvingar läsaren att fokusera på vad det är man faktiskt läser. Den ger iallafall mig en del tankebry som fördelaktigt gärna diskuteras med andra som läst boken.

Det här tillhör inte en av de bästa klassiker jag läst men jag rekommenderar er trots det ändå att ge den en chans! Det är tankarna och känslorna som väcks inom mig efter sis ta sidan som gör den värd att läsas och en bok blir ju inte en klassiker utan anledning.

Mitt betyg blir ⭐⭐+ av 5.